Californische hagedis bedreigd door mier

Een Argentijnse mier vormt in Californië een bedreiging voor zijn plaatselijke soortgenoot. En omdat de lokale miersoort het belangrijkste voedsel is van de gehoornde hagedis, wordt ook dit prachtige mini-dinosaurusje bedreigd.

Uit een onderzoek van de universiteit van San Diego blijkt dat de hagedis de Argentijnse mier niet lekker vindt. En als hij in een laboratorium op een dieet van Argentijnse mieren wordt gezet, vermagert de hagedis snel. Kennelijk zitten er in de uitheemse miersoort onvoldoende voedingsstoffen.

De Argentijnse mier is niet meer dan 2 mm lang en daarmee een stuk kleiner dan de inheemse soort in Californië. Het beestje reisde zo'n honderd jaar geleden naar de Verenigde Staten met de schepen die koffie en suiker uit Argentinië importeerden. Elders in het zuiden van de VS wist de Argentijnse mier zich niet tot de dominante soort op te werken. Daar wordt het insect in toom gehouden door een andere, ook al uitheemse miersoort.

Aanvankelijk veroorzaakte de Argentijnse mier nauwelijks schade, maar onder invloed van de verstedelijking – waardoor ook een groot deel van het woongebied van de gehoornde hagedis verdween – groeide hun aantal snel. ,,Dat komt doordat ze water en verkoeling nodig hebben'', aldus bioloog Ted Case, ,,en die krijgen ze door de manier waarop de mens zijn omgeving manipuleert.''

Ook op een andere manier veroorzaken de Argentijnse mieren steeds meer schade. Veel planten laten hun zaadjes vallen, waarna ze worden versleept door mieren. De grote Californische mieren doen hun werk uitstekend, maar de Argentijnen kunnen de grote zaden vaak niet dragen.