Bedrijven: lucht minder vervuilen

Het Nederlandse bedrijfsleven zal in 2012 in totaal 5,7 miljoen ton CO-2 minder uitstoten dan nu. Daarmee behoort het bedrijfsleven tot de bovenste tien procent van de wereldmarkt als het gaat om efficiënt energieverbuik. Nu al zit een groot deel van het bedrijfsleven daarmee in de toptien van de wereld.

Dat blijkt uit het rapport van de Commissie convenant benchmarking energie-efficiency, dat vanmorgen werd gepresenteerd. In totaal doen 103 ondernemingen mee met het convenant, die in totaal 108 concrete plannen hebben ingediend. Samen dekken die plannen 86 procent van het industrieel energieverbruik. Op korte termijn worden nog 124 plannen verwacht, zodat alle vestigingen van de deelnemende bedrijven gedekt zijn.

Het convenant werd in 1999 gesloten tussen het bedrijfsleven en de ministers Jorritsma (Economische Zaken, VVD) en Pronk (Milieu, PvdA). De grote bedrijven verplichten zich daarin tot `de wereldtop' te zullen behoren qua efficiënt energieverbuik. Bij het sluiten van het convenant was er veel kritiek, vooral uit het midden- en kleinbedrijf. Die bedrijven betalen al sinds 1999 regulerende energiebelasting en zij vinden het oneerlijk dat het grootbedrijf nu drie jaar de tijd heeft genomen om überhaupt te bepalen wat hun positie in de wereldmarkt is. Fiscalist Warmerdam van MKB-Nederland: ,,Het merendeel van de grote bedrijven behoort al tot de wereldtop. Dat is op zich mooi, maar dat betekent ook dat ze tot 2012 niets meer hoeven te doen. Een gemiddelde metaalbewerker met vijftien man in dienst betaalt nu jaarlijks al 15.000 euro aan energiebelasting. Het grootbedrijf betaalt niets.''

Voorzitter Hans Blankert (oud-voorzitter van VNO-NCW) van de Commissie Benchmarking is tevreden met de resultaten. Volgens hem werkt het convenant zo goed omdat er nog een stok achter de deur is. ,,Als we niet meedoen met het convenant, moeten we uiteindelijk ook belasting betalen'', zegt hij. Voordeel van het convenant boven een belastingheffing is volgens Blankert dat energie een plekje op heel veel bedrijfsagenda's heeft gekregen. ,,Als het een heffing was geworden, was het simpelweg een kostenpost geworden. Nu is het een onderwerp waar over nagedacht wordt.''

Blankert erkent dat het lastig was om alle bedrijven te laten deelnemen aan het convenant. ,,Achter de schermen hebben we aardig wat geduwd en getrokken. Pas twee weken geleden ondertekende het laatste bedrijf het convenant.''