Aanvallen Oegandese leger in Zuid-Soedan

Het Oegandese leger is de afgelopen dagen het zuiden van Soedan binnengevallen. De invasie werd volgens het leger uitgevoerd om door rebellen gekidnapte burgers te bevrijden.

Zaterdag voerden driehonderd strijders van het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) een aanval op het Oegandese dorpje Agoro aan de grens uit en gingen er met tachtig burgers van door, vooral jongeren. Het obscure LRA opereert vanuit Zuid-Soedan en blinkt uit door het ontvoeren van kinderen. Volgens verscheidene rapporten van mensenrechtenorganisaties worden ontvoerde meisjes seksslavinnen van LRA-commandanten en moeten de jongens op trektochten spullen dragen of vechten.

Het LRA werd tot voor kort gesteund door de extreem-islamitische regering van Soedan als antwoord op de Oegandese hulp voor het Soedanese verzetsleger SPLA. De relaties tussen Soedan en Oeganda zijn de afgelopen maanden echter aanzienlijk verbeterd en beide landen hebben beloofd elkaars rebellen niet langer te steunen.

Er bestaan twijfels of Oeganda zich aan dit akkoord houdt: SPLA-commandanten kunnen zich naar verluidt nog steeds vrij op Oegandees grondgebied ophouden. De semi-staatskrant New Vision in Oeganda meldde gisteren dat het Soedanese leger een LRA-kamp in Zuid-Soedan heeft gebombardeerd, wat er op zou wijzen dat de Soedanezen nu wel actie ondernemen tegen het LRA. De Soedanezen hebben niet geprotesteerd tegen de Oegandese invasie. Het LRA staat sinds 11 september op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.

Het LRA vecht voor een orde in Oeganda gevestigd op de tien geboden. Het opereert in het noorden op een vruchtbare voedingsbodem wegens de instabiliteit langs de grens en de historische achterstelling van het noorden.