Aanslag moslims op hindoe-trein in India

In de Indiase deelstaat Gujarat heeft een moslimmenigte gisteren een trein in brand gestoken. Daarbij kwamen 58 hindoe-activisten en hun kinderen om het leven.

De trein met hindoe-activisten was vanuit de heilige stad Ayodhya op weg waren naar huis.

De spanning tussen hindoes en moslims in Gujarat en enkele andere deelstaten is hoog opgelopen. In de steden Ahmedabad en Surat, beide met een grote moslimbevolking, namen hindoes wraak door winkels en auto's van moslims in brand te steken. Daarbij vielen ook weer minstens vier doden. Vandaag zijn winkels, scholen en kantoren in Gujarat gesloten.

De aanval op de trein vond plaats in de stad Godhra, ten oosten van Ahmedabad. Naar verluidt riepen de passagiers vanuit de stilstaande trein op het station van Godhra beledigende leuzen naar moslims. Hierop bekogelden moslims de langzaam wegrijdende trein met stenen, totdat de trein vlak buiten het station weer tot stilstand kwam. Intussen hadden enkele honderden moslims zich buiten de trein verzameld. Ze overgoten twee wagons met petroleum en staken die in brand. Volgens ooggetuigen kon niemand de wagons verlaten, omdat hen buiten een regen van stenen wachtte. Onder de doden waren vijftien kinderen.

Premier Vajpayee heeft de bevolking opgeroepen de kalmte te bewaren. Hij stelde een reis naar Australië uit en begon gesprekken met de leiders van de VHP, de Wereld Hindoe Raad.

De VHP heeft hindoes namelijk opgeroepen om massaal naar Ayodhya te komen en daarmee steun te betuigen aan de voorgenomen bouw van een hindoetempel, op de plaats waar tien jaar geleden een moskee door fanatieke hindoes werd verwoest. De 16de eeuwse moskee zou hebben gestaan op de plek waar de God Rama zou zijn geboren.

Al tien jaar beijvert de VHP zich voor de bouw van de tempel, maar een rechterlijk bevel houdt dat vooralsnog tegen. De VHP, die nauw verbonden is met de regerende BJP van premier Vajpayee, had gedacht steun te zullen krijgen van de centrale regering. Maar juist eergisteren verklaarde Vajpayee namens de voltallige BJP dat de status quo in Ayodhya dient te worden gehandhaafd.

In een reactie liet de VHP weten zich niets aan te trekken van Vajpayee en met de bouw te zullen beginnen op 15 maart aanstaande. Men wil op die dag de omstreden plek massaal bestormen en de gereedstaande tempelpilaren aanbrengen. Ongeveer 15.000 hindoes zijn reeds naar Ayodhya getrokken en bivakkeren in tenten aan de rand van de stad.

De politie heeft de wegen en treinverbindingen naar Ayodhya sinds gisteravond afgesloten. De centrale regering probeert er alles aan te doen de gebeurtenissen van 1992 te voorkomen. Toen vielen tijdens godsdienstrellen meer dan 3000 doden.

    • Anil Ramdas