Zwitserse topman afgetreden

Twee dagen nadat topman Rolf Hüppi van verzekeraar Zurich Financial Services opstapte heeft de winstval in de Zwitserse financiële sector een nieuw slachtoffer geëist. Topman Manfred Zobl van de verzekeringsreus Swiss Life maakte vanmorgen bekend zijn positie op te geven.

Swiss Life, in Nederland bekend van het Zwitserleven-gevoel, verwacht over 2001 een winst van rond 65 miljoen euro, een daling van 87 procent ten opzichte van 2000. Het concern stelde vanmorgen dat ,,uiteenlopende visies op de toekomstige strategische richting, en het tijdpad om langetermijnprojecten vrucht te laten dragen'' de oorzaak zijn van Zobls vertrek, dat formeel morgen ingaat. Zobl was tien jaar lang topman van Swiss Life en stond aan het roer van een agressieve expansiestrategie van het concern.

Zobl wordt opgevolgd door Roland Chlapowski, van oorsprong een Belg, die tot nu toe verantwoordelijk was voor de activiteiten van Swiss Life in Zwitserland en sinds 1995 bij Swiss Life werkt.

De financiële sector in Zwitserland staat zwaar onder druk, door tegenvallende beleggingsopbrengsten en beursactiviteiten, en door verzekeringsclaims als gevolg van de aanslagen in de VS van 11 september vorig jaar.

De Zwitserse toezichthouder op de financiële sector maakte maandag bekend bezorgd te zijn over de verzwakte financiële positie van Swiss Life en Zurich Financial, en heeft aanvullende informatie gevraagd over hun balans.

Ook bij de banken in Zwitserland neemt de kritiek op het management toe. Tweede man Luqman Arnold van UBS moest eerder al vertrekken en de druk neemt toe op topman Lukas Mühlemann van Credit Suisse om een deel van zijn bevoegdheden op te geven.

Swiss Life benadrukte in een reactie op de bezorgdheid van de toezichthouder dat het over een van de grootste financiële reserves beschikt van het Zwitserse bedrijfsleven. De aandelen veerden vanmorgen na bekendmaking van het vertrek van Zobl met 3,6 procent op.