Wie is waar

Hij is de man die voor de verkopers van Stork deuren opent. De man ook die in beeld komt als bestuursvoorzitter Aad Veenman van Stork met de vraag zit: hoe kunnen we met die en die in contact komen? Kees Blekxtoon, president van Stork International. Zo benaderde hij op de Parijse luchtvaartshow de voor iedereen onbenaderbare topman van Boeing, Phil Condit, met de opmerking: ,,Phil, denk je straks nog even aan de lunch?'' Na vijftien jaar in zijn lobby- en ambassadeursfunctie trekt Blekxtoon zich terug om met vervroegd pensioen te gaan. Zijn opvolger is Max Wieringa. Die krijgt de titel senior vice-president international affairs Aerospace. De benaming president Stork International is gesneuveld. Veel klanten in het buitenland dachten namelijk dat Blekxtoon en niet Veenman de hoogste man van Stork was. Blekxtoon heeft tot volle tevredenheid gefunctioneerd bij Stork, dat door de deelname aan de ontwikkeling en bouw van de JSF, het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig, op het punt staat een grote slag te slaan in de luchtvaartindustrie. De 54-jarige Wieringa is oorspronkelijk afkomstig van Stork-Wärtsila, een fabrikant voor scheepsdieselmotoren.

Van koude dranken naar warme dranken. Zo is de overstap te karakteriseren van Kees Krikke. Hij wordt een van de drie directeuren van Drie Mollen, met 225 miljoen euro omzet een van de grotere koffie- en theebedrijven in Europa. De 41-jarige Krikke is nu nog de hoogste man van voedingsbedrijf Hero Nederland (frisdrank, vruchtensappen, jam), onderdeel van de Duitse Schwartau-groep. Daar heeft hij vijf jaar gezeten, voordien werkte hij bij branchegenoot CSM. Ook bij Drie Mollen krijgt Krikke de Nederlandse markt onder zich. ,,We moesten ons management uitbreiden'', zegt algemeen directeur Gijs Heesakkers van Drie Mollen, ,,wegens alle overnames van de laatste twee jaar''. Het bedrijf – sinds 1818 – is nu actief in zeven Europese landen. President-commissaris is Kees Storm, de hoogste man van Aegon.

De raad van bestuur van Heineken blijft verjongen. De 46-jarige René Hooft Graafland zal per 1 mei toetreden tot de raad van bestuur van de op een na grootste bierbrouwer ter wereld. Een klein jaar geleden namen Marc Bolland (42) en de Belg Jean Françcois van Boxmeer (40) zitting in de raad. Daarmee heeft bestuursvoorzitter Karel Vuursteen, die in april met pensioen gaat, het bestuur klaar voor de toekomst. Zijn opvolger Anthony Ruys is halverwege de 50. De jongste loot Hooft Graafland is opgeleid tot accountant maar heeft binnen Heineken vooral marketingfuncties bekleed. Alleen tijdens zijn stationering in Kinshasa, in de periode 1988-1990, was hij financieel directeur. De in Rotterdam geboren Hooft Graafland is sinds 1981 in dienst bij Heineken. Zijn huidige functie is directeur van de Heineken Export Groep.

De 37-jarige Unico Glorie neemt zitting in de raad van bestuur van entertainmentbedrijf Endemol, een volle dochter van de Spaanse telecommaatschappij Telefónica. Hij volgt Ruud Hendriks op, die op 1 mei vorig jaar opstapte en inmiddels actief is met zijn eigen bedrijf Bizned. Glorie wordt verantwoordelijk voor interactieve media en mobiele telefonie. ,,Het was een aanbod van John de Mol waarover je niet lang hoeft na te denken'', zegt Glorie. Eerder was hij directielid van HMG (RTL4, RTL5) en directeur van Veronica. De afgelopen twee jaar zat hij bij Jamby, een internetiniatief, samen met Adam Curry. Het belang daarin moet Glorie afstoten.

Mark Houben, personalia@nrc.nl

    • Mark Houben