VVD voor hoeren maar tegen brallende Britten

,,Dildo's achter de ramen mag niet en in de kamers moet warm en koud stromend water zijn. En als een meisje haar paspoort aan de politie niet wil laten zien, moet ik dicht''. De man droeg een leren jack en bestierde een bordeel. Het onrecht van de wereld was in zijn stem samengebald.

Of er hoeren onder het publiek zaten, was niet helemaal duidelijk, maar het ging in ieder geval wel over ze. De lokale VVD-afdeling hield gisteravond een ,,peiling'' in de binnenstad van Amsterdam. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgt de binnenstad voor het eerst een eigen deelraad. En wie binnenstad zegt, zegt hoeren, zegt overlast. De vraag is wat de VVD daaraan kan doen, in het bijzonder wat binnenstad-lijsttrekker Anne Lize van der Stoel daar aan kan doen.

Het waren niet de dames zelf die voor overlast zorgden, maar de drommen mannelijke bezoekers van de Wallen, in het bijzonder de brallende Britten, zo bleek al gauw. En natuurlijk, zo werd en passant gememoreerd, groepen jonge Marokkanen en Antillianen. Maar vooral de Britten. Eigenlijk stond iedereen achter de hoeren. De hoeren waren beyond reproach, zo niet heilig. Zoals een keurige, grijze buurtbewoonster het formuleerde: ,,Een kennel met honden geeft geluidoverlast en dan moet het poesje gesteriliseerd worden''.

Het steriliseren van de poesjes had betrekking op de vraag of er aan de sluitingstijden van de bordelen gemorreld moest worden. De dames zelf, zo was uit een voorgaande peiling gebleken, waren er niet helemaal op tegen. ,,Sluitingstijden waren niet onbespreekbaar'', zei een vrouw namens ,,de gebruikers van de ramen''.

Van lichte kritiek op de dames was soms ook sprake. Volgens een buurtbewoner, heeft prostitutie ,,een aanzuigende werking''.

De politie kreeg vaak de zwarte piet, ook omdat er gisteravond geen vertegenwoordiger van de politie bij was. Dat kwam, legde Van der Stoel uit, omdat het een bijeenkomst was georganiseerd door de VVD, ,,En de politie niet de schijn wil opwerpen dat ze innige banden onderhoudt met de VVD''.

    • Hans Moll