VVD: Melkert hypocriet

De VVD vindt PvdA-lijsttrekker Melkert ,,hypocriet'' bij het conflict in de coalitie over een nieuw WAO-stelsel. Als minister van Sociale Zaken heeft Melkert in 1994 volgens de VVD hetzelfde voorgesteld waarop hij deze week zware kritiek leverde.

Begin deze week bleek dat staatssecretaris Hoogervorst in een notitie voor het kabinet als één van de `oplossingrichtingen' voor het WAO-probleem had laten opnemen dat het ziektegeld beperkt moet worden. Hij stelde voor CAO-afspraken die regelen dat alle werknemers bovenop de uitkering van zeventig procent een aanvulling van hun werkgever krijgen tot 100 procent, niet meer algemeen verbindend te verklaren (avv'en). Dat betekent dat deze afspraken niet meer automatisch voor iedereen in een sector gelden. Melkert reageerde namens de PvdA scherp. Hoogervorst zou mensen ,,bang maken''. Ook vakbonden zijn fel tegen het afschaffen van de algemeen verbindend verklaring.VVD'er Wilders heeft nu een notitie van Melkert uit 1994 zelf opgediept, waarin deze onder meer voorstelt aanvullingen bovenop de ziektewet ,,niet meer algemeen verbindend te verklaren''. De Tweede Kamer hield dit destijds tegen. ,,Melkert verwijt Hoogervorst mensen bang te maken, maar hijzelf wilde zelfs nog verder gaan, ook VUT-afspraken wilde hij niet meer avv'en,'' zegt Wilders.

Melkert vindt dat Wilders ,,de plank misslaat''. Volgens hem was de notitie van destijds bedoeld om vakbonden en werkgevers aan te zetten om het ziekteverzuim aan te pakken.