Tien voor taal nodigt dode dichters uit

Het had weinig gescheeld of dichter Gerrit Kouwenaar (1923) had bij Tien voor Taal in zijn eentje moeten strijden tegen een team van Vlaamse dichters. Producent Endemol van het televisiespel Tien voor Taal - waarbij teams van drie Nederlanders en Vlamingen onderling uitvechten wie de minste taalfouten maakt – had namelijk bedacht dat het Nederlandse team naast Kouwenaar moest bestaan uit de poëten J.C. Bloem (1887-1966) en Gerrit Achterberg (1905-1962), dichters die eerder thuishoren in het VPRO-progamma Dode Dichters Almanak.

Endemol benaderde Bloem, Achterberg en Kouwenaar via uitgeverij Querido, waar ze inderdaad alledrie worden uitgegeven. Bij deelname kon de dichter rekenen op een vergoeding van 385 euro, zo beloofde de producent. ,,Maar Bloem, Achterberg en Kouwenaar zijn respectievelijk dood, dood en inmiddels 78,'' was het duidelijke antwoord van George van Elburg, werkzaam bij Querido. De Endemol-medewerkster die Querido benaderde geeft desgevraagd grif toe slechte research te hebben gedaan. ,,Ik weet niets van literatuur en ben gewoon op internet gaan zoeken naar Nederlandse dichters.'' De samenstelling van het Vlaamse team – Paul van Ostaijen, Guido Gezelle? – wilde ze nog niet kwijt.

Gelukkig kwam Querido-medewerker Van Elburg snel op de proppen met een alternatief team, bestaande uit een drietal springlevende dichters: Anne Vegter (Harries Hoofdingang), Astrid Lampe (De sok weer aan) en Rozalie Hirs (Locus). Of deze drie vrouwen het inderdaad zullen opnemen tegen het Vlaamse team, moet de KRO nog besluiten. Wel is al zeker dat dichter en romancier K. Schippers (1936) deel uitmaakt van het team `kunst en cultuur', dat verder bestaat uit schilder Rik Fernhout en Marja Bosma, conservator van het Centraal Museum in Utrecht. De zes nieuwe afleveringen van Tien voor taal

worden vanaf 13 juni uitgezonden.

    • Ward Wijndelts