Ter Haar ziet nog weinig herstel

Handelshuis Hagemeyer, Europa's grootste handelaar in technische artikelen als schakeldozen, kabels en veiligheidskleding, is hard getroffen door de wereldwijde economische teruggang. De nettowinst kelderde vorig jaar, vooral door ontwikkelingen in de Verenigde Staten waar de markt is ingestort. Het bedrijf ziet geen verbetering in de eerste zes maanden van 2002.

Hagemeyer heeft een ,,taai jaar'' achter de rug, zei voorzitter R. ter Haar vanmorgen tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst daalde met zo'n 60 procent naar 153,5 miljoen terwijl de omzet, vooral dankzij overnames, toenam met 7,6 procent naar 8,83 miljard euro.

De economische recessie in belangrijke markten als de VS en Europa zorgde ervoor dat de grootste divisie, PPS (technische groothandel), een negatieve autonome groei kende in de tweede helft van 2001. Vooral in de VS kwam de klap hard aan. De divisie, die 70 procent van de omzet genereert, had in het vierde kwartaal een negatieve autonome groei van 13 procent.

Hagemeyer verwacht niet dat er snel een omslag komt. ,,We verwachten dat de economische recessie zal voortduren in de eerste helft van 2002 en denken dan ook dat de omzet en het resultaat in deze periode lager zal zijn dan in de eerste zes maanden van 2001'', zei Ter Haar. Voor het hele bedrijf kwam de autonome groei in 2001 op nul uit. Naast de problemen in de VS werd Hagemeyer ook getroffen door het ineenstorten van de bouwsector in Duitsland.

De onzekere economische situatie weerhield Ter Haar ervan een verwachting voor het hele jaar te geven. ,,Wie het weet mag het zeggen. We hebben nooit eerder zo'n sterke en snelle teruggang gezien, het is niet te voorspellen hoe het jaar zich zal ontwikkelen.''

Als het herstel er komt is Hagemeyer wel is staat om daarvan te profiteren, zo zei Ter Haar die verwees naar de doorgevoerde kostenreducties en de winstmarges die vorig jaar op peil bleven. ,,Als het volume weer toeneemt kan het snel beter gaan.''

Ondanks de tegenwind is Hagemeyer financieel gezond, aldus Ter Haar. De vrije kasstroom, die kan worden gebruikt voor overnames, steeg met 49 procent naar 263,6 miljoen euro. Maar grote overnames zitten er dit jaar niet in. Hagemeyer is nog te druk met de integratie van acquisities in de VS, Australië, Spanje en Groot-Brittannië. ,,We hebben vreselijk veel omhanden, het zou niet in het belang zijn van de onderneming om nu een grote overname te doen.''