Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Slag op de Javazee, vandaag precies 60 jaar geleden, waarbij 900 Nederlandse zeelieden de dood vonden. Verder aandacht voor nieuwe opiniepeilingen voor wat de aanhang van politieke partijen betreft. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over verdwijningen in Tsjetsjenië en de vrouw Asmart die al twee jaar naar haar vermiste man zoekt. Verder aandacht voor het burgemeestersreferendum in Vlaardingen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. In de aanloop naar de verkiezingen aandacht voor het basisonderwijs en een gesprek met minister Hermans over de hbo-fraude. Verder André Hazes over zijn lijstduwerschap van een lokale partij. Ned.3, 22.28-22.55u.

Slot Rottenberg. Felix Rottenberg ontvangt ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland Pim Fortuyn. Fortuyn ergerde zich erover dat de oud-PvdA-voorzitter programma's mag presenteren bij de NPS terwijl Hans Kraaij bij de NOS moest opkrassen. Ned.3, 23.12-23.53u.

DOCUMENTAIRE

Sporen van Erasmus. Vierde deel van 5-delige serie over het erfgoed van de humanist Erasmus. In deze uitzending gaat het om Erasmus' concept van een verenigd Europa dat een geestelijke en culturele basis heeft. De huidige Europese eenheid is vooral op economie gestoeld. Afl.: Ubi bene, ibi patria. Ned.1, 22.40-23.25u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Het uur van de wolf. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.28u.

TV7. Eerste deel van een 9-delige soap over het reilen en zeilen van de commerciële zender TV7. Met o.a. nieuwslezeres Loretta Schrijver, zangeres Manuela Kemp, presentatoren Hans van der Togt en Mireille Bekooij als zichzelf. Ned.3, 21.28-22.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Arsenal tegen Bayer Leverkusen in de Champions League. Na deze wedstrijd een samenvatting van o.a. Porto tegen Real Madrid. Ned.2, 20.25-23.42u.

FILM

. Prizzi's Honor (John Huston, 1985, VS). Zwarte maffiakomedie. Een na laatste film van grootmeester Huston werd waar familiefeest met dochter Anjelica (Oscar) en Jack Nicholson. Nicholsons film-liefje is Kathleen Turner die net als hij werkzaam is als huurmoordenaar, alleen voor concurrerende familie. Dat wordt lastig als ze erachter komen dat ze elkaar een kopje kleiner moeten maken. RTL5, 20.30-22.55u., met reclame.

Adventures in Babysitting (Chris Columbus, 1987, VS). Chris Harry Potter Columbus had al een ruime ervaring aan het maken van feelgoodfilms voor het hele gezin voordat hij aan de avonturen van de jonge tovenaar begon. Adventures in Babysitting (buiten Amerika uitgebracht als A Night on the Town) was zijn regiedebuut. Oppas Elisabeth Shue neemt haar oppaskindertjes mee de stad in. Een thema waar Columbus getuige de Home Alone-reeks wel mee uit de voeten kan. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Atomic Train (David Jackson en Dick Lowry, 1999, VS). De titel zegt genoeg: trein met atoombom aan boord (dat kan gewoon in filmland Amerika) rijdt als een dolle door Colorado. SBS 6, 20.45-23.45u., met reclame.

. Who's Afraid of Virginia Woolf (Mike Nichols, 1966, VS). Met 13 Oscars onderscheiden speelfilmdebuut van Mike Nichols (The Graduate, Primary Colors). Elizabeth Taylor en Richard Burton zijn verrukkelijk George en Martha die drinken en kibbelen en steeds meer schone schijn laten varen. Naar toneelstuk van Edward Albee. ZDF, 1.10-3.15u., zwart-wit, tweetalig.

RADIO

Kunststof. Literatuurcriticus bij de Volkskrant Arjan Peters praat onder meer over zijn boek De ongeneeslijke Lezer. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Piet Meeuse in Amsterdam vertelt Jan Pieter Guépin over zijn boek Vermakelijkheden van liefde en dood. Verder H.J. de Roy van Zuydewijn over zijn persoonlijke keuze uit het toneelwerk van William Shakespeare en Ethel Portnoy over haar bundel met autobiografische verhalen. 747AM, 22.02-24.00u.

Sinfonia van Luciano Berio. Eerste deel van een serie rond `sleutelwerken' uit westerse kunstmuziek met enkele versies van het stuk Sinfonia dat Luciano Berio componeerde tussen 1968 en 1969. Behalve muziek van Berio is ook werk van zin tijdgenoten Arvo Pärt en Bernd Alois Zimmermann te horen. Morgen, Radio 4, 13.30-16.30u.