Strijd om cultuurbeleid in Amsterdam

Het Amsterdamse cultuurbeleid en dan met name de nieuwbouw van het Stedelijk Museum zijn in de hoofdstad onderwerp geworden van de strijd om de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. G. Dales, wethouder van financiën en tevens lijsttrekker van de VVD, opende gisteren dinsdag de aanval op wethouder van cultuur en politiek leider van D'66, S. Bruines. Dales verwijt Bruines gebrek aan visie op het Amsterdamse cultuurbeleid en onvoldoende resultaten van het in 1998 afgesproken beleid. Volgens Dales dreigt Amsterdam af te zakken tot ,,een cultuurstad van het tweede garnituur.'' Dales vindt dat de wethouders van de kleinste coalitiepartij D66 die sinds 1990 de wethouders voor cultuur levert, onvoldoende hebben bereikt voor de geplande nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Cultuur moet na de verkiezingen in handen komen van een grotere partij, vindt hij. ,,De VVD heeft de cultuur-portefeuille nog nooit gehad en ik zeg er geen nee tegen,'' aldus Dales.