Stappen Japan tegen deflatie

De Japanse regering heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd ter bestrijding van deflatie. De maatregelen bevatten echter geen verrassing en werden al voor de officiële bekendmaking door analisten als ineffectief afgeschreven.

De regering vraagt de centrale bank om ,,rigoureuze maatregelen'' ter vergroting van de geldhoeveelheid om deflatie te stoppen. Minister Shiokawa (Financiën) zei vandaag na overleg met gouverneur Masaru Hayami van de central bank dat Hayami ,,de plannen van de regering goed heeft begrepen''. Japanse media interpreteren dit als een mogelijk positief antwoord van de gouverneur op de regeringswensen.

De regering heeft een besluit uitgesteld over het pompen van overheidsgeld in de banken opdat ze deze `slechte leningen' van feitelijk failliete bedrijven kunnen opruimen. De regering zegt vandaag dat ze ,,noodzakelijke maatregelen, inclusief vergroting van het kapitaal'' van de banken, zal nemen als er ,,angst voor een financiële crisis'' bestaat. De regering moedigt banken aan leningen af te schrijven, maar wacht met verdere concrete maatregelen op de uitkomst van het lopende onderzoek naar de kwaliteit van de uitstaande leningen van de banken.

Tot dusver is de centrale bank altijd negatief geweest over verdere geldverruimende maatregelen, zolang de regering geen vaart zet achter structurele hervorming van de economie en opruimen van de 'slechte leningen'. Volgens mediaberichten heeft gouverneur Hayami vorige week nog premier Koizumi gevraagd om geld in de banken te pompen. Hayami verkondigt al lang dat herstel van de economie in handen ligt van de regering. De rente van de centrale bank staat al op nul en de bank heeft weinig manoeuvreerruimte over.

Premier Koizumi heeft ,,de moed verloren om ingrijpende beslissingen te nemen, of hij is het nooit van plan geweest'' schrijft James Fiorillo, banken-analist van ING Barings in Tokio, vandaag over het verdere uitstel van ingrijpen in de bankensector. Fiorillo verwacht dat het lopende onderzoek bij de banken op een ,,anti-climax'' zal uitlopen en er later dit jaar opnieuw een financiële crisis kan ontstaan.

Ook in 1998 kende Japan al een bankencrisis waarin drie grote banken ten onder gingen en die tot een oplossing van het tien jaar oude probleem had moeten leiden.

Analisten van banken vrezen dat het plan een derde recessie in tien jaar tijd in Japan niet kan voorkomen.

    • Hans van der Lugt