Spelen Salt Lake: 84 miljoen winst

De Olympische Winterspelen in Salt Lake City hebben volgens een voorlopige berekening van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 99 miljoen dollar (84,5 miljoen euro) winst gemaakt. Dat maakte Mitt Romney, voorzitter van het organisatiecomité van Salt Lake City, gisteren bekend.

Dankzij die winst is de Amerikaanse belastingbetaler geen cent kwijtgeraakt aan het evenement. Ruim 50 miljoen euro van het overschot wordt aan de staat Utah terugbetaald, omdat die de bouw van onder meer de springschansen en het ijskanaal voor de bobbers en rodelaars had gefinancierd. De resterende 34,5 miljoen gaat naar een fonds waarmee het IOC wil stimuleren de olympische faciliteiten ook na de Winterspelen te benutten.

Romney zei dat over ongeveer drie maanden de definitieve balans wordt opgemaakt. Als de winst hoger uitvalt, dan komt een gedeelte ten bate van een atletiekfonds in Utah.

Het Franse jurylid dat een grote rel veroorzaakte bij het olympisch kunstrijden heeft tegenover collega's bekend onder druk te zijn gezet. Dat zei het Canadese jurylid Benoît Lavoie gisteren op een persconferentie.

Tijdens een juryvergadering zou Marie-Reine le Gougne zich hebben verontschuldigd voor haar jurering. ,,Maar ik had gewoon geen keus', zou ze tegen haar Canadese collega hebben gezegd. Eerder meldde een lid van de internationale schaatsunie ISU dat Le Gougne door de Franse bondsvoorzitter zijn ingefluisterd hoe te handelen.

Le Gougnes stem gaf de doorslag op de finale-avond van het paarrijden (stemverhouding 5-4): goud voor de Russen, zilver voor de Canadezen Jamie Sale en David Pelletier. Het Russische jurylid zou daarvoor in ruil bij het ijsdansen de Fransen Anissina en Peizerat bevoordelen.

Na bemiddeling van onder meer voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité kregen vervolgens ook Sale en Pelletier de gouden medaille uitgereikt.

Gerectificeerd

Winterspelen

In het bericht Spelen Salt Lake: 84 miljoen winst (27 februari, pagina 12) wordt de voorlopige winst van 99 miljoen dollar omgerekend in 84,5 miljoen euro. Het juiste bedrag is 115 miljoen euro.