Spaans parlement praat over Mühlegg

Het dopingschandaal rond langlaufer Johann Mühlegg krijgt een politiek vervolg. De tot Spanjaard genaturaliseerde Duitser won in Salt Lake City drie gouden medailles, maar hij moest zijn medaille van het 50 kilometer skilopen weer inleveren omdat in zijn urine sporen van doping zijn gevonden. De Spaanse staatssecretaris Juan Antonio Gomez Angulo geeft een dezer dagen een verklaring in het parlement in Madrid omdat hij in opdracht van minister-president Jose Maria Aznar ervoor heeft gezorgd dat Mühlegg voor het gremium van het Internationaal Olympisch Comité zo goed mogelijk is geholpen.

Juan Antonio Samaranch, oud-voorzitter van het IOC, speelde daarbij een belangrijke rol. De Catalaan heeft achter de schermen zijn invloed laten gelden om de straf voor Mühlegg beperkt te houden. De ex-Duitser heeft het vooral aan Samaranch te danken dat hem alleen de gouden medaille op het 50 kilometer skilopen is afgenomen. Mühlegg kreeg zijn derde gouden medaille omgehangen door Samaranch. De langlaufer stond toen al onder verdenking van dopinggebruik.

Spanje staat in de `Mühlegg-affaire' in dubio. Enerzijds wil het land niet het verwijt krijgen de eens gevierde held als een steen te laten vallen, anderzijds kan Spanje het zich niet permitteren te worden beschuldigd doping ongestraft te laten.

Het Internationaal Olympisch Comité en het antidopingbureau WADA gaan er overigens vanuit dat de Winterspelen nog meer dopinggevallen opleveren. ,,Na de bloedtesten die we in januari hebben uitgevoerd zou ik niet verrast zijn als er nog meer sporters worden betrapt'', zei WADA-lid Bengt Saltin gisteren.

Maandag had het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg al gezegd dat in Salt Lake City dag en nacht werd gewerkt aan analyses van genomen monsters. ,,Ik sluit niet uit dat er de komende dagen meer onthullingen volgen'', meende Heiberg. Volgens Saltin wordt nog urine onderzocht van atleten die op lijsten van verdachte sporters staan.