Scampi alla griglia

Langoustines zijn in Nederland het hele jaar door vers verkrijgbaar. Vooral dankzij de Wieringer vissers die met een vloot van zeventien betrekkelijk kleine kotters op deze verrukkelijke Noorse kreeftjes vissen bij de Klaverbank, zo'n 10-12 uur varen uit de kust in noordwestelijke richting. Als doorgewinterde garnalenvissers zijn de Wieringers zeer kundig in het vissen op de tere kreeftjes, waarvan de beide smalle scharen gemakkelijk kunnen afbreken. Serveer langoustines eens op Italiaanse wijze, ofwel van de gril en met salmoriglio, een koude Siciliaanse saus die in Calabrië sarmoriglio wordt genoemd.

Bereiding: Spoel de langoustines onder stromend water af en laat ze uitlekken. Maak de saus. Los een mespunt zout op in het kokende water en giet dit bij de olijfolie in een kom. Klop het mengsel met een handmixer (hoge stand) gedurende 3-4 minuten au bain marie. Zorg dat het waterbad niet kookt maar wel heet is. Druk de knoflook door een knoflookpers en voeg knoflookpulp en citroensap aan het oliemengsel toe. Klop de saus nog 1 minuut au bain marie. Er is nu een homogene saus verkregen die niet uiteen zal vallen als ze lang blijft staan. Laat de salmoriglio afkoelen alvorens haar op smaak te brengen met peper en oregano. Knip de schaal van de langoustinestaartjes vanaf de staartvin bovenlangs open. Verhit een gietijzeren contactgrill op hoog vuur. Leg de langoustines op hun buik (schaartjes naar voren) op de grill en laat ze in 4-6 minuten, afhankelijk van hun dikte, gaar worden; kantel ze nu en dan naar links en naar rechts voor een gelijkmatige garing. Verwijder het darmkanaal (zwarte draadje) via de opening in de schaal uit het staartvlees dat op die plaats na garing uiteen wijkt. Schik de kreeftjes op een serveerschaal, lepel wat salmoriglio over de langoustines en serveer direct. Geef de rest van de saus er apart bij, samen met wat Turks brood. Peuter vooral ook de schaartjes van de langoustines leeg en zet vingerkommetjes met lauw water en een schijfje citroen naast de borden.

    • Florine Boucher