Revanche Schalken op Clément

Na een serie Nederlandse nederlagen tegen Franse tennissers heeft Sjeng Schalken gisteren in Dubai gewonnen van Arnaud Clément. De setstanden van de partij in de tweede ronde in de Arabische oliestaat waren 6-3 en 7-6.

Schalken nam met zijn zege revanche voor de nederlaag tegen Clément in de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi in Metz eerder deze maand. ,,Natuurlijk had ik liever in Frankrijk van hem gewonnen'', blikte Schalken terug. ,,Maar ik ben blij dat ik hem nu de baas ben.''

Schalken leed vorige week in de eerste ronde van het toernooi in Rotterdam een nederlaag tegen de Kroaat Ljubecic. De Nederlander verspeelde in die partij vijf matchpoints. Na zijn snelle uitschakeling kreeg hij van de organisatie een wildcard voor Dubai. Schalken: ,,Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden spelen, dus het was fijn dat ik er nog terecht kon. Aangezien het toernooi buiten is, wilde ik toch wat tijd nemen om me aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.''

Schalken leek gisteren af te stevenen op een eenvoudige zege tegen Clément. Na de winst in de eerste set nam hij in het tweede bedrijf een 5-3 voorsprong. Hij liet de Fransman terugkomen tot 6-6, maar besliste de partij in de tiebreak met 7-1.

Schalken treft in zijn volgende partij de als tweede geplaatste Jevgeni Kafelnikov. In de vijf eerdere ontmoetingen won Schalken twee keer van de Rus. ,,Het is een mooie test. Voor de Davis Cup was ik behoorlijk in vorm, maar ik ben op het gravel het gevoel een beetje kwijtgeraakt. Hopelijk komt het nu terug'', zei de hoogst genoteerde Nederlander op de wereldranglijst.

De Spanjaard Juan Carlos Ferrero bereikte ook de tweede ronde in Dubai. Hij profiteerde van de opgave van zijn Tsjechische tegenstander Bohdan Ulihrach, die na een verloren openingsset met een blessure afhaakte. Als nummer één van de plaatsingslijst verloor Ferrero vorige week in de eerste ronde in Rotterdam van de latere Franse winnaar Nicolas Escudé.

Goran Ivanisevic heeft het toernooi in Dubai verlaten met een blessure aan de linkerarm. De Kroaat vormde in het dubbel een koppel met de Nederlander Sander Groen. Zij moesten in de eerste ronde tegen de Zwitserse en Wit-Russische combinatie Federer-Mirnii bij een stand van 3-6 en 3-2 opgeven. Ivanisevic werd maandag in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld door de Duitser Nicolas Kiefer.

John van Lottum moest opgegeven in de eerste ronde van het Challenger-toernooi in Ho Chi Min Stad. De Nederlandse tennisser had in Vietnam uitdrogingsverschijnselen. Zijn Australische tegenstander Jaymon Crabb had de eerste set met 7-6 gewonnen en leidde in de tweede met 2-1. Eerder had Van Lottum in het dubbel wel de tweede ronde behaald. Met zijn Zweedse partner Johnsson won hij van het Tsjechische koppel Kralert en Vik.