Radio Caroline is terug

,,Caroline, Caroliii-ai-aiaine...'' Menig vijfendertigplusser zal de herkenningsmelodie van de `Queen of pirates', zoals de Engelse radiopiraat Radio Caroline in Engeland werd genoemd, kunnen meezingen. Ze is terug in Nederland. Vanuit een piepklein studiootje aan de Kanaalweg in de Friese havenstad Harlingen begonnen deze maand de uitzendingen. Niet vanaf de middengolf on two-five-nine zoals in de jaren zestig en zeventig – maar op de kabel. Het geesteskind van de Ierse miljonairszoon Ronan O'Rahilly, die in 1964 begon met zijn illegale radioavontuur vanaf een zendschip in de monding van de Theems, heeft daarmee zijn eerste continentale vestiging.

Initiatiefnemers zijn de Harlinger ambtenaar Sietse Brouwer (42) en Herry Kuipers (48) uit Alkmaar, oud-programmamaker en presentator van de KRO-radio. Bijna twee jaar waren ze bezig om het voor elkaar te krijgen. En het lukte.

Zijn ze overjarige hippies die zo nodig moesten? Nee, wel beiden muziekliefhebbers en idealisten, die zich storen aan het hedendaagse computergestuurde radiomaken. Kuipers: ,,We hoeven niet terug naar de flower power van de jaren zestig, maar willen wel goede rock en pop draaien die je elders niet hoort. Zoals Caroline dat van meet af aan al deed.''

De meeste zenders, zoals Sky Radio, doen volgens hem `te veel luisterconcessies': ,,Ze draaien wat het grote publiek wil horen. Alleen grote hits. Moet ook om commercieel te kunnen scoren.''

Maar `hitradio' wil Caroline niet zijn. ,,Het is een album track station'', zegt Kuipers. Brouwer licht toe: ,,Wij draaien niet alleen nummer één van kant één, maar ook nummer drie van kant twee, als dat een goed nummer is. Iedereen kent `Child in time' van Deep Purple, maar ze hebben ook minder bekende goede nummers gemaakt. Die hoor je bij ons.''

Niet alleen albumwerk van groepen uit de jaren zestig en zeventig, maar ook nieuwe hedendaagse rock komt op de draaitafel. Brouwer pakt een stapeltje cd's van groepen als Cold Play, Radiohead en Starsailor die Caroline veel draait.

Kuipers en Brouwer presenteren de Nederlandstalige programma's die elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur te beluisteren zijn op de kabel in Friesland, Groningen, Drenthe en Twente. Buiten die tijdstippen worden de Engelstalige programma's van Caroline overgenomen uit Engeland.

De rol van de dj is groot. Hij of zij (er zijn twee vrouwelijke dj's) bepaalt wat er gedraaid wordt. Als radiomensen ergeren ze zich eraan dat de computer tegenwoordig op veel stations de programma's samenstelt. ,,Een dj spreekt zijn `voice tracks' in en verdwijnt. Een belediging van de luisteraar'', oordelen ze. ,,Een dj moet vakkennis hebben en moet zelf de muziek kunnen kiezen.'' Kuipers noemt een uitzending van drie uur, waarin hij 45 platen draait, ,,een collage, waarin je probeert harmonie te vinden tussen de nummers.''

De doelgroep van Caroline zijn mannen tussen de 35 en 55 jaar, `de besteders en beslissers' zoals ze in een promotiefolder voor potentiële adverteerders worden omschreven. De Nederlandse tak van Radio Caroline heeft sponsors en adverteerders, waaronder een noordelijke keukenfirma en een Franeker drukkerij. ,,Maar veel belangstellenden'', zegt Kuipers, ,,wilden dat we eerst begonnen met uitzenden. Als we een landelijke dekking hebben, hopen we ook landelijke adverteerders te trekken.''

Zoals de meeste illegale piraten die in de jaren zestig gingen uitzenden kent Radio Caroline een woelige geschiedenis. In het voorjaar van 1964 gingen de illegale uitzendingen van start van de Mi Amigo. Bijna veertig jaar, met tussenpozen schip gezonken in 1980, in 1989 geënterd door Nederlandse marine bleef hij in de lucht. Sinds enkele jaren zendt Caroline legaal wereldwijd uit via de satelliet en internet.

Brouwer laat trots enkele reacties zien van de luisteraars vanuit de hele wereld bij wie nostalgische jeugdherinneringen opkwamen toen ze Caroline weer hoorden. Van Dave Mudge uit Louisiana bijvoorbeeld, die schrijft: ,,I've heard about Radio Caroline for years. I am pleased to finally find it.'' Een ander: ,,Jullie muziek brengt me terug naar mijn jeugdjaren toen ik als jochie van zeven op mijn transistortje naar jullie luisterde.''

Brouwer: ,,Prachtig hè? In het gastenboek staan reacties uit alle landen, zoals Algerije, Duitsland, Amerika, België. De naam Radio Caroline is bij vier generaties bekend.''

Hun grootste wens is om een etherfrequentie te krijgen. Brouwer: ,,Op de ouderwetse middengolf, zodat je ons ook op de auto- en wekkerradio kunt ontvangen.''

    • Karin de Mik