Overmoedige vechters

De film Black Hawk Down is gebaseerd op de gelijknamige non-fictiebestseller van Mark Bowden over de slag om Mogadishu op 3 oktober 1993, toen Amerikaanse elitetroepen slag leverden in door krijgsheer Aidid gecontroleerd stedelijk gebied.

Wat ontbreekt is het perspectief van de vijand. De Engelse regisseur Ridley Scott (Gladiator, Hannibal) en succesproducent Jerry Bruckheimer kozen voor het blikveld van de gemiddeld 19-jarige militair, die geen idee heeft in welke cultuur hij zich bevindt. Om het door Eric Bana (Chopper) vertolkte personage in de film te citeren: ,,Zodra de kogels om je oren vliegen, gaat de politiek het raam uit. Je vecht alleen voor de man naast je.'

Vanuit dat beperkte perspectief heeft Scott een heel knappe film gemaakt, die precies laat zien wat de Amerikanen parten speelt. Ze bedoelen het goed, denken zelfs uit humanitaire overwegingen te handelen, maar ze onderschatten, vooral door gebrek aan kennis, de vijand en overschatten hun eigen almachtige mannetjesputterij.

Het in Marokko opgenomen Black Hawk Down houdt het grimmige realisme van het eerste half uur van Saving Private Ryan vijf keer die tijdsduur vol. Zoals in elke realistische oorlogsfilm kun je de kortgeknipte, gehelmde en met modderspatten bedekte acteurs al snel niet meer uit elkaar houden. Patriottisme kun je Black Hawk Down moeilijk verwijten, hooguit fascinatie door geweld, bijvoorbeeld in een gruwelijke close-up van een open slagader. Dat soort scènes maakt de film weinig aantrekkelijk, maar de vier Oscarnominaties (regie, camera, montage, geluid) zijn goed verdedigbaar.

Black Hawk Down. Regie: Ridley Scott. Met: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana. In 85 bioscopen.

    • Hans Beerekamp