Nervositeit na Brits mkz-gerucht

VVD, CDA en GroenLinks hebben vanmorgen geëist dat Nederland de grenzen sluit voor veehandel met Groot-Brittannië. Daarmee reageerden zij op berichten over een verdenking van mond- en klauwzeer in het Engelse Noord-Yorkshire. De PvdA wil Europese maatregelen.

Inmiddels zijn de eerste mkz-testen bij de Engelse schapen negatief. Nieuwe testen moeten binnen vier dagen definitief uitsluitsel geven. De ophef ontstond nadat een dierenarts bij twee schapen met blaasjes, op een boerderij in het dorpje Hawnby, ,,niet kon uitsluiten'' dat sprake is van de besmettelijke dierziekte, aldus de Britse minister van Plattelandszaken Beckett. Ook vrijdag werd al een verdenking gemeld.

Groot-Brittannië is sinds 22 januari officieel mkz-vrij, bijna een jaar na het begin van de veeziekte die leidde tot het doden van zes miljoen dieren op ruim 10.000 boerderijen en een economische strop van 8,2 miljard euro. In Nederland deden zich 22 mkz-gevallen voor.

Het ministerie van Landbouw in Den Haag ziet geen aanleiding de grenzen te sluiten. Voor runderen en schapen uit Groot-Brittannië geldt nog een importverbod, het varkensvervoer is volgens een woordvoerster zeer beperkt: acht varkens sinds begin dit jaar. Alle dieren die uit Groot-Brittannië binnenkomen worden op mkz getest, veeauto's worden ontsmet. Landbouworganisatie LTO heeft veehouders en handelaren opgeroepen de handel met Engeland te staken. ,,We zijn iets gerustgesteld'', aldus woordvoerder G. Pinxterhuis, ,,maar we wachten de definitieve uitslag af.'' De gewestelijke GLTO kreeg tientallen telefoontjes van ongeruste boeren.