Mongolië door Taiwan erkend tot zorg Peking

Taiwan heeft na meer dan een halve eeuw besloten om Mongoolse staatsburgers niet langer als Chinezen te behandelen. Een woordvoerder van Taiwans Adviesraad voor Vastelandszaken heeft dat gisteren bevestigd.

Mongolië is al sinds 1921 een zelfstandige staat, maar de nationalistische regering op Taiwan heeft die onafhankelijkheid nooit erkend. Taiwan ziet het land dan ook nog steeds formeel als een onderdeel van China. Peking erkende Mongolië al in 1949.

Peking zal de Taiwanese beslissing hoogstwaarschijnlijk opvatten als een provocatie aan zijn adres en als een nadere stap richting Taiwanese onafhankelijkheid. China ziet Taiwan, de facto een onafhankelijke eilandstaat, als een opstandige provincie, die vroeg of laat weer in de moederschoot dient terug te keren. Als provincie heeft Taiwan volgens Peking dan ook niet het recht om de grenzen van China eigenmachtig te wijzigen, ook niet als Taiwan daardoor op dezelfde koers komt als Peking inzake Mongolië. China zal de stap daarom opvatten als een verhulde poging om de zelfstandigheid van Taiwan wederom een stap dichterbij te brengen.

Drie jaar geleden veroorzaakte Taiwan eveneens luide kritiek van Peking na een dergelijke maatregel. Toen besloot de Taiwanese regering het nog bestaande gouverneurschap van de provincie Taiwan op te heffen. Taipei maakte daarmee tot verontrusting van Peking indirect een einde aan de status van Taiwan als provincie van een herenigd China.

Taiwan riep eerder deze week de woede van Peking op met plannen om de namen van de Taiwanese vertegenwoordigingen in het buitenland te wijzigen. Taiwan overweegt om het woord `Taipei' – de hoofdstad van Taiwan – in de naamgeving te vervangen door het woord Taiwan, de aanduiding voor het hele eiland. Kong Quan, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, waarschuwde gisteren dat Taiwan zou `boeten' voor zo'n naamswijziging, die door China wordt opgevat als een verdere stap richting onafhankelijkheid.

De acties van Taiwan volgen kort op het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Peking. Bush stelde daar nogmaals dat hij Taiwan zou verdedigen in het geval van een militaire aanval. De regering-Bush is bereid tot grootschalige wapenleveranties aan Taiwan, en wil de eilandstaat mogelijk betrekken bij de bouw van een raketschild.

De Taiwanese krant de China Times kwam deze week met het gerucht dat de Verenigde Staten de Taiwanese minister van Defensie een vertrouwelijke uitnodiging had gedaan om Amerika in augustus van dit jaar te bezoeken. Het zou dan voor het eerst worden dat een Taiwanese defensieminister Amerika bezoekt sinds de Verenigde Staten in 1979 overgingen tot erkenning van de volksrepubliek China.