Minister in Moldavië weg na excuus

De Moldavische minister van Onderwijs, Ilie Vancea, is gisteren ontslagen, één dag nadat hij publiekelijk zijn excuus had aangeboden voor het in Moldavië fel omstreden decreet waarin het Russisch op de scholen verplicht werd gesteld.

Later gisteren protesteerden televisiejournalisten in Moldavië tegen de censuur.

President Vladimir Voronin – een communist, net als Vancea – liet gisteren niet weten waarom de minister is ontslagen. Hij liet slechts meedelen dat de minister ,,een andere functie'' krijgt.

In de Moldavische hoofdstad Chisinau wordt al sinds 9 januari elke dag gedemonstreerd tegen de invoering van het Russisch als verplicht vak in het onderwijs. Zondag namen zeker 80.000 Moldaviërs deel aan die betoging. Maandagavond zei Vancea tot demonstranten dat hij ,,een fout'' heeft gemaakt door ,,niet sterk genoeg te zijn bij de verdediging van wat ons heilig is: onze taal en onze geschiedenis''. Hij beloofde het decreet over de invoering van het Russisch als verplicht vak in te trekken. Enkele uren later werd hij door Voronin ontslagen. Onduidelijk is of Vancea wordt gestraft voor zijn openbare excuus, of voor zijn besluit het decreet in te trekken.

Voronin benoemde de oud-leider van de sociaal-democratische partij, Gheorghe Sima, tot opvolger van Vancea. Hoewel Sima onlangs overliep naar de communistische partij staat hij politiek dichter bij de oppositionele christen-democraten, de organisatoren van het dagelijkse protest in het centrum van Chisinau. Voronin benoemde tevens een nieuwe minister van Financiën, Zinaida Greciani, tot dusverre onderminister. Zij vervangt de hervormingsgezinde Mihai Manoli, die onlangs – tot ontsteltenis van de Wereldbank en het IMF – opstapte na ruzie met zijn communistische collega`s.

Een groep van 150 Moldavische televisiejournalisten protesteerde gisteren tegen de censuur op de nieuwsprogramma's. Ze tekenden een petitie waarin ze de communistische regering beschuldigden van het introduceren van ,,Sovjet-censuur''. ,,Ons recht op vrije meningsuiting is geschaad door de communisten aan de macht. Ons publiek is het recht op correcte en onpartijdige berichtgeving ontzegd. De staatsradio- en -televisie zijn instrumenten geworden voor het manipuleren van de publieke opinie, instrumenten voor het hersenspoelen van de pubblieke opinie en de spreekbuis van de heersende partij,'' zo stelt de petitie, waarin verder ,,afschaffing van de censuur en respect voor het recht van de burgers op informatie'' werd geëist. Gisteravond braken de journalisten van het dagelijkse journaal hun uitzending abrupt af. Het scherm werd op zwart gezet en er verscheen een tekst `Nee tegen de censuur' in beeld. Na een half uur werd de uitzending hervat met de melding dat de autoriteiten inmiddels hadden beloofd op te houden met ,,het dicteren'' van het redactionele beleid.