Minder sponsors Concertgebouw in nieuw seizoen

Het Amsterdamse Concertgebouw kampt in het volgende seizoen met een verminderde belangstelling van sponsors als gevolg van de teruglopende economie. Directeur Martijn Sanders, die gisteren het nieuwe seizoenprogramma presenteerde, zei ,,enige zorg' te hebben over de vermindering van sponsorinkomsten met vijftien procent. Voor de zondagochtendconcerten is Euronext als sponsor weggevallen. Bij de 24 sponsors zijn er echter ook een aantal nieuwe.

Voor het aanbod in het komende seizoen heeft de sponsorteruggang geen gevolgen, omdat eerst de programmering wordt geregeld en dan pas sponsors worden gezocht. ,,We programmeren niet wat de sponsors willen.' Bovendien is er een financiële reserve. Maar een blijvende achteruitgang van sponsorinkomsten, die dertig procent van het budget uitmaken, is wel zorgwekkend. De hoogte van de entreegelden, die zorgen voor 70 procent van de inkomsten, blijven in het komende seizoen vrijwel onveranderd.

Het programma-aanbod dat de drukst bezochte concertzaal ter wereld (838.125 bezoekers in 2001) zelf organiseert, zal in het komende seizoen stijgen van 315 tot 340 concerten. Er wordt extra veel gedaan aan allerlei soorten van wereldmuziek (Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, het Verre Oosten). Ook het succesvolle jeugd- en educatiebeleid wordt voortgezet met meer kinderconcerten. Verder zullen ten minste 20.000 schoolkinderen naar het Concertgebouw gaan, twee keer zoveel als dit seizoen.

De Engelse pianist Murray Perahia vult de serie `Carte Blanche' in met vijf concerten (onder andere met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink), een jeugdconcert en een masterclass. Op een trio-avond speel Perahia met violist Frank Peter Zimmermann en cellist Anner Bijlsma. In de serie `Grote solisten' herhalen bariton Thomas Hampson en pianist Wolfram Rieger hun twee Mahler-recitals, waarmee zij tijdens het Mahler Feest in 1995 veel indruk maakten. In de serie `Wereldberoemde orkesten' zijn er optredens van zowel de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle als van de Wiener Philharmoniker o.l.v. Bernard Haitink. Riccardo Chailly leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in een Brahmsconcert.

In de Opera Serie geeft de Weense Staatsopera een concertante uitvoering van Strauss' Salome o.l.v. Seiji Ozawa. Eliane Coelho zingt de titelrol, Bryn Terfel is Jochanaan. In de Vocale Serie in de Grote Zaal is er een recital van de Amerikaanse sopraan Frederica von Stade.

In de serie `Meesterpianisten' van impresario Marco Riaskoff is het optreden van Daniel Barenboim op 12 november het opvallendst. Na zijn eerste Nederlandse optreden, dertig jaar geleden, was Barenboim niet meer in ons land. Wellicht speelt hij Wagnerbewerkingen van Liszt.

Gerectificeerd

Barenboim

In het artikel Minder sponsors Concertgebouw in nieuw seizoen (27 februari, pagina 9) staat dat pianist Daniel Barenboim op 12 november optreedt in het Amsterdamse Concertgebouw. Dat moet 24 november zijn.