Miloševic mild van toon tegen vrouw uit Kosovo

,,Ik was een moeder van vijf. Nu ben ik een moeder van vier'', zei getuige Ajmane Behramaj gisteren tijdens het proces tegen Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal.

De 32-jarige vrouw afkomstig uit het Kosovaarse dorpje Izbica werd in het voorjaar van 1999, tijdens de Kosovo-oorlog, door Servische troepen gedwongen haar woonplaats te verlaten. In een exodus van naar schatting drieduizend inwoners van Izbica probeerden de Kosovo-Albanezen te voet Albanië te bereiken, met achterlating van al hun bezittingen. Het dorp werd in brand gestoken door de Serviërs. De lange rij mensen werd regelmatig beschoten. Behramaj vertelde dat de Serviërs twee gehandicapte oudere vrouwen in koelen bloede neerschoten terwijl ze op een wagen achter een tractor zaten, waarna het voertuig in brand werd gestoken. Ze werden vermoord omdat ze niet konden lopen, aldus Behramaj.

Ook werd de rij regelmatig opgebroken waardoor Behramaj het contact verloor met haar zus die op dat moment haar zes weken oude baby droeg. Door gebrek aan voeding is de baby overleden, zo hoorde ze later, na de Kosovo-oorlog. Ajmane Behramaj heeft het lijkje nooit teruggezien.

Pas na zes dagen lopen bereikten de dorpelingen Albanië. Behramajs man hield zich schuil in de heuvels in de buurt van het dorp. Later, toen Kosovo onder VN-bestuur was geplaatst, keerde Behramaj terug naar haar dorp. Toen hoorde zij dat haar echtgenoot met 201 andere mannelijke inwoners van Izbica door de Serviërs was vermoord.

,,Het spijt mij dat de getuige haar baby heeft verloren, maar ik moet een aantal vragen stellen'', zei Miloševic, voordat hij aan het kruisverhoor van de getuige begon. De ondervraging was milder van toon dan bij eerdere verhoren, maar zeer gedetailleerd. De vrouw zei bijvoorbeeld dat het dorp waar ze woonde zestig huizen telde. ,,Ik heb in een verklaring twaalf huizen en zeventig inwoners staat'', reageerde Miloševic.

De ex-president wilde de vrouw uitvoerig ondervragen over de rol die het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK speelde in de regio waar zij woonde. ,,Daar ben ik niet in geïnteresseerd'', zei de vrouw. ,,Ik ben een moeder van vier kinderen achtergebleven zonder man. Ik ben niet geschoold en bemoei me niet met deze zaken.''

Behramaj is de eerste analfabete die getuigt in het proces tegen Miloševic. Doorgaans lezen getuigen een verklaring voor, waarin zij beloven of zweren dat zij de waarheid zullen zeggen. Gisteren las aanklager Dirk Ryneveld de formule voor in het Engels. Een tolk vertaalde de woorden van Ryneveld in het Albanees waarna ze werden herhaald door Behramaj; haar tekst werd vervolgens vertaald in het Engels, Frans en Servisch.

Tijdens het kruisverhoor raakte Miloševic geïrriteerd en beschuldigde hij de aanklager van manipulatie van getuigen. ,,Ik ga niet door met het stellen van vragen'', zei Miloševic, ,,omdat ik toch geen behoorlijke antwoorden krijg.''