Man gewond bij schietpartij A'dam

In Amsterdam is gisteren midden op de dag de zakenpartner van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper, J.M., neergeschoten. Twee mensen op een motor met integraalhelmen op, reden langs de man en openden het vuur op hem.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend. De politie zette de Keizersgracht tussen de Vijzelstraat en de Reguliersgracht af voor sporenonderzoek.

M. had net het advocatenkantoor van C.Dekker aan de Keizersgracht verlaten toen hij werd beschoten. Dekker bevestigt de identiteit van het slachtoffer. Voor het overige wil hij niets zeggen.

De liquidatiepoging hoort thuis in een serie afrekeningen in de hoofdstad. In september 2000 werd de crimineel Jan Femer overdag in de Haarlemmerstraat doodgeschoten, eveneens vanaf een motorfiets. In oktober van hetzelfde jaar volgde de moord op M.'s compagnon Sam Klepper. Hij werd te midden van winkelend publiek neergeschoten toen hij zijn appartement in Amsterdam-Buitenveldert verliet. Daarbij werd ook een bejaarde voorbijganger geraakt. De moordenaars van Femer en Klepper zijn nooit gepakt.

In december 2000 volgde een mislukte moordaanslag op Heinekenontvoerder Cor van H. In deze zaak werd John M. in januari 2001 aangehouden als verdachte. In maart kwam hij weer op vrije voeten. Justitie zei destijds dat er verdenkingen tegen hem bleven bestaan, maar dat bewijs ontbrak.

Klepper en M. zouden naar verluidt in het verleden nauw hebben samengewerkt met topcrimineel Klaas Bruinsma, die in 1991 werd doodgeschoten. Kort na de dood van Bruinsma werden de twee aangehouden in Alkmaar met een aantal vuurwapens.

In 2000 dienden Klepper en M. een klacht in bij de Nationale Ombudsman over de wijze waarop de Amsterdamse politie tegen hen was opgetreden. De mannen waren in dat jaar gefouilleerd op verdenking van wapenbezit, maar de politie vond slechts `miniatuurcamera's'. De advocaat van Klepper en M. diende daarna een klacht in over de arrestatie: ,,Cliënten wensen niet te aanvaarden dat zij als `outlaws' worden behandeld.'' De Ombudsman verklaarde de klacht gegrond.