KPMG dwingt Pieper zijn kritiek weer in te slikken

Roel Pieper moet door het stof. De internetevangelist heeft onder dwang van de Belgische vestiging van KPMG uitspraken teruggenomen over de rol van deze accountantsfirma bij het ter ziele gegane softwarebedrijf Lernout & Hauspie. Zowel in Het Financieele Dagblad als in het Belgische financieel-economische tijdschrift Trends betichtte Pieper onlangs de rekenmeesters van KPMG van het opzetten van bedenkelijke financiële constructies.

Een paar citaten: ,,Met het grootste gemak worden cijfers gewijzigd of documenten zoek gemaakt. Dat is bij Lernout & Hauspie niet anders gegaan. Daar stond KPMG aan de wieg van het vermaledijde systeem van softwarefranchise [...] en had uiteindelijk de regie over de controle op de aangepaste cijfers'', zo schreef Pieper in zijn tweewekelijkse column op 23 januari in het Financieele Dagblad.

In het Belgische tijdschrift Trends trekt de voormalige Philips-bestuurder een vergelijking tussen KPMG en Andersen, de accountant die in opspraak is gekomen door het debacle bij het Amerikaanse energieconcern Enron. De interviewer betoogt dat KPMG machteloos zegt te zijn tegenover moedwillige fraude door het management. Pieper reageert daar vervolgens op: ,,Hier moet je een onderscheid maken tussen wie er aan de basis ligt van de financiële constructies, wie deze constructies heeft gebruikt en wie ze controleert. De architect in het geval van Enron was Andersen, bij L&H was dit KPMG.''

Een woordvoerder van Pieper weet niet of KPMG België heeft gedreigd met juridische stappen tegen de internetinvesteerder. ,,Er is een gesprek geweest, dat is het enige wat ik weet.'' Het resultaat is een persbericht dat in Nederland en België is verspreid waarin Pieper zijn woorden terugneemt. Maar op de website van zijn investeringsmaatschappij Favonius is het bericht niet te vinden.