Kiezersregistratie in Kenia: speer stallen onder het kruis

Slechts één stenen gebouwtje staat op de savanne. Alle andere onderkomens zijn van koeienstront en blubber, hutten in met doornen hagen omgeven kralen van de nomadische Samburu's. Het gebouwtje heeft vele functies. Op een dag nog niet zo lang geleden belegden de wijze oudsten van de Samburu's een vergadering. Ze wilden praten over school. De Samburu's hebben in hun taal geen woord voor school en gebruiken het Duitse `Schule'. Ouderen vormen de bron van alle kennis, niet de school.

Uren, dagenlang overlegden ze, tot ze besloten een schooltje voor hun kinderen te bouwen. Iedere familie verkocht een geit ter dekking van de kosten en een katholieke organisatie uit het dichtstbijzijnde dorp betaalde de leraar van de kleuterschool. De katholieken zetten er hun stempel op en timmerden een kruis aan de gevel van het gebouwtje, dat nu ook als kerkje fungeert.

De afgelopen weken kreeg het gebouwtje er weer een functie bij. Het wordt gebruikt om kiezers te registreren voor de landelijke verkiezingen in Kenia later dit jaar.

Julius Lesori woont in een kraal een uurtje lopen verderop aan de andere kant van de droge rivier. Vandaag draagt hij niet zijn lendendoek maar broek en T-shirt. Hij controleert het identiteitsbewijs van de Samburu-krijger Lenkupawe (links). Zijn assistent Lamata kijkt toe. Na twee weken heeft hij 34 nieuwe stemgerechtigden geregistreerd.

Door het werk van Julius is het gebouwtje een verzamelplaats geworden van fraai uitgedoste krijgers. Er valt altijd veel te bepraten in de bush. Ze laten hun speren buiten, onder het kruis. Een krijger rekt zich uit op een schoolbank en valt in slaap, zijn geweer als hoofdkussen. Iemand zet een cassetterecorder aan, met exotische muziek van de Zuid-Afrikaanse Brenda. De priester preekt alleen op zondag.

Julius behoort tot de tienduizenden Kenianen die tijdelijk een overheidsbaantje kregen om de parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar voor te bereiden. Die verkiezingen worden spannend. Na 24 jaar moet president Daniel arap Moi volgens de grondwet met pensioen. Zijn regeringspartij heeft nog geen opvolger aangewezen en de oppositiepartijen zijn verdeeld.