Josh Hartnett

In een reeks profielen van gezichtsbepalende sterren deze week Josh Hartnett, die in `The Virgin Suicides' alle zusjes Lisbon liet zuchten en zwijmelen. Voor `Black Hawk Down' leefde hij zich in de jongenswereld van het leger in.

Als hij geen knieblessure had opgelopen, had hij nooit acteur willen worden en als hij geen filmster was geworden, was hij liever toneelspeler gebleven. En als hij zijn zin had gekregen, dan was hij nu een van de sterren van tienersoap Dawsons Creek, waarvoor hij meerdere malen auditie deed. Met zoveel wispelturigheid is het een wonder hoe trefzeker de acteercarrière van Joshua Daniel Hartnett (San Francisco, 21 juli 1978) toch nog is verlopen. Vijftien film- en televisieproducties later is hij een van de nieuwe gezichten van Hollywood en niet langer de debutant van de week.

Direct al met zijn eerste filmrol, als het opstandige neefje van Michael Myers in Halloween H20 (1998) won hij het jonge publiek voor zich en bestendigde dat met zijn rol in de speciaal voor de doelgroep gemaakt horrorfilm The Faculty (1998). Als Trip Fontaine werd hij vervolgens door alle vijf de zusjes Lisbon bemind in The Virgin Suicides (1999), de veelgeprezen debuutfilm van Sofia Coppola, en kon hij zich uitleven in een rol die achteraf weinig van zijn inlevingsvermogen moet hebben gevraagd: enerzijds het stuk van de straat, anderzijds net zo onhandig als de rest. ,,Ik ben maar een klein onderkruipseltje', bagatelliseerde hij in ieder geval regelmatig zijn status als meisjesidool.

Seks en de meisjes houden hem sowieso meer bezig dan wat dan ook, en hij is nog onbedorven genoeg om in het ene interview te verklaren dat hij het weer met zijn middelbareschoolliefde heeft aangelegd (weer een paar honderd gebroken harten op internet) en in het andere dat hij voor de film 40 Days and 40 Nights écht heeft geprobeerd om net zoals zijn personage 40 dagen celibatair te leven. Maar Amerika kreeg behoefte aan andersoortige helden, zoals in de Othello-update O (2001), waarin het over geweld op middelbare scholen ging. En aan ouderwetse oorlogshelden, reden dat Hartnett kort na elkaar in twee groots opgezette oorlogsepen te zien was. Eerst tegenover Ben Affleck in Pearl Harbor en nu met het jongensclubje van Ridley Scott, als een idealistische sergeant, in Black Hawk Down. De oorlog is een serieuze zaak, meent Hartnett tegenwoordig tegenover de pers. Daar zit een nieuwe John Wayne in.

    • Dana Linssen