Jong, snel en betrokken

Op de gitaarrock van U2 maakte Peter Bakker afgelopen week zijn flitsende debuut als topman van postbedrijf TPG. ,,U2?'' zegt zijn beste vriend en jaarclubgenoot Oldenborger verbaasd. ,,Dat is dan misschien later gekomen. De Simple Minds, dáár was hij helemaal freak van.'' De 40-jarige econoom Bakker werd met het vertrek van Ad Scheepbouwer naar KPN een van de jongste topmannen van Nederland.

Tijdens, en ook na zijn studie in Rotterdam werkte Bakker in het groentezadenbedrijf TS Seeds Holding. Dat was van de vader van zijn toenmalige vriendin Carolien, met wie hij tot twee keer toe trouwde. Ze hebben een dochter van vier en een zoon van anderhalf. Bakker noemt zich Rotterdammer, maar komt uit Rheden. Zijn vader was bestuurder van installatiebedrijf GTI.

In oktober 1991 meldde Bakker zich bij het toenmalige PTT Post. Daar maakte hij razendsnel carrière. ,,Hij wil alles snel'', zegt Oldenborger. ,,Ga je met hem skiën, dan wil hij de snelste zijn. Zit hij in zijn Porsche 911 turbo, dan wil hij ook de snelste zijn.'' Bakker was een half jaar in dienst als junior-beleidsmedewerker, toen hij op een dag toevallig 80 miljoen gulden moest overmaken voor de overname van TNT Express Worldwide. ,,Toen vond ik dat nog veel geld'', zegt Bakker. Er was niemand die het pakjesbedrijf na de overname in de gaten zou houden. ,,Ik zocht op in een boek wie eigenlijk de baas was van PTT en stuurde hem een memo dat ik me daar zorgen over maakte.''

Dat was Scheepbouwer. Bakker werd diens directe gesprekspartner en uiteindelijk een goede vriend. Scheepbouwer: ,,Hij schreef mij toen wat er allemaal anders moest. Ik schreef hem: Waarom doe je het dan niet zelf?'' Ze gaan, ook nu nog, regelmatig uit eten, drinken, golfen.

Met Scheepbouwer bereidde Bakker uiteindelijk in 1996 de overname van het gehele koeriersbedrijf TNT voor. Een jaar later zat hij in de raad van bestuur van TPG, als financieel directeur. Scheepbouwer: ,,Samen bepaalden we de eindstrategie. Zeker de laatste drie, vier jaar was het voor mij duidelijk dat hij mij zou opvolgen. Dat is nu gebeurd, alleen vijf jaar eerder dan ik had gedacht.'' Wat Bakker zo snel aan de top heeft gebracht? Volgens Scheepbouwer is het zijn sterke betrokkenheid bij het bedrijf. ,,Bovendien is het een optimist. Hij ontdekt altijd mogelijkheden om dingen te bereiken.'' Maar al met al bestempelt hij zijn jonge opvolger als ,,een reguliere jongen''.

Bakker is geen overambitieuze netwerker, licht Oldenborger toe. ,,Eerder was hij op het goede moment de juiste man op de juiste plaats. En hij durft zijn nek uit te steken.'' Ze zien elkaar niet vaak meer, ,,maar als je hem nodig hebt, dan is hij er.'' Bakker staat bekend als een buitengewoon harde werker, die na een paar uur slaap weer vol energie aan de slag gaat. Hij gaat om zes uur 's morgens zijn huis uit, komt om elf uur thuis. Vaak werkt hij in het weekend. Bakker zegt dat iedereen een keuze heeft: die paar uur die je op een dag over hebt kan je besteden aan vrienden, of aan je werk. Hij koos voor het laatste.

,,De eerste drie, vier jaar bij de post werkte ik hard om op te vallen, om een mooiere baan te krijgen. Daarna werkte ik hard voor het bedrijf.'' Vanaf zijn zestiende wilde hij de baas van een groot bedrijf worden. ,,Nu weet ik waarom'', zegt hij, telefonisch. Niet om geld, macht of status. Hij is op roadshow van Londen naar Edinburg naar Brazilië, de Verenigde Staten, Azië. ,,Het is net Risken, maar dan in het echt.''

    • Esther Rosenberg