Hard lachen, slecht zingen

Gisteren had De Gids een prachtige samenvatting van wat vice-premier Jorritsma zoal heeft vertoond aan ons kijkers. Slecht blokfluiten, slecht zingen, vooral veel en herhaaldelijk slecht zingen, slecht skeltercrossen (hij kantelde, hahahihi), slecht koken (vlees in water) en slecht golfen.

Omdat het niet in beeld kwam, was ik slecht regeren bijna vergeten.

Ze hoeft niet te regeren, want dat doet de vrije markt. Dus steekt ze haar tijd in al die hobby's. Ze leeft nog helemaal in de roaring nineties, in de betekenis van roaring with laughter. Na de verkiezingen zal de lol des te groter worden, want dan mogen er VVD'ers vervroegd uittreden. Feesten zullen dat worden. Zoveel leuks mee te maken voor je de tijdelijke met de eeuwige golfvelden verwisselt.

Nadat haar collega's Rosenmöller en Van Boxtel gisteravond op twee netten tegelijk over politiek hadden gedebatteerd, blonk Jorritsma uit in de Gids-quiz over tv-programma's. Daar heeft ze verstand van. Ze zou graag nog eens willen optreden in Herexamen.

Van Nieuwkerk paste een wat flauwe truc toe, eerst iemand in je programma uitnodigen en dan beschuldigend vragen waarom je aan die uitnodiging gehoor hebt gegeven. ,,Waarom verschijnt u in De Gids? Zit daar een strategisch plan achter?'', vroeg hij.

,,Volgens mij omdat u me hebt gevraagd'', zei Jorritsma.

Maar er worden wel meer politici gevraagd, en die komen dan vaak niet, wierp Van Nieuwkerk tegen. Maar juist rond verkiezingstijd is het van belang, zei Jorritsma. ,,Dan valt er wat te halen.'' Maar had Jorritsma dan de laatste tijd aan programma's meegedaan die ze buiten verkiezingstijd zou weigeren? Nee, eigenlijk niet, bekende ze. Ze was verbaasd hoeveel amusementsprogramma's haar uitnodigden, terwijl je zou denken dat die nu even genoeg zouden hebben van politici. Er zat voor haar geen gerichte strategie achter. Als ze vindt dat het kan, doet ze het. Andere politici hadden weer andere hobby's.

Achteraf had ze spijt van die skeltercross, maar toen ze in de jaren tachtig in de politiek begon, kwam die goed uit, ,,omdat niemand mij als Kamerlid kende'', zei ze. Maar wat is het politieke nut van zulke spelletjes? ,,Mijn boodschap in het Journaal heeft meer impact als men je kent'', zei Jorritsma. ,,Ik geloof niet dat je van Nova echt bekend wordt.''

Die impact is er. Toen ze in haar vorige ministerspost trots een toekomstige beursgang van de Nederlandse Spoorwegen aankondigde, zag ik in gedachten weer die skelter kantelen. En als ze ook nu weer de lof van de privatisering bezingt, denk ik aan alle tijd die ze zal overhouden voor het repeteren voor de hoofdrol in de musical Evita. Misschien zal ze ooit écht kunnen zingen. Maar als de geprivatiseerde stroom uitvalt, kunnen we haar niet zien, want dan doet de tv het niet.

Haar medegast, documentairemaker Cherry Duyns, uitte zijn bewondering: ,,Ik vind het van een grote schaamteloosheid. Maar ik heb er respect voor dat u dat durft.'' Duyns was door Van Nieuwkerk uitgenodigd wegens zijn documentaire Afscheid van Vrijdag van afgelopen zondag. Van Nieuwkerk wordt manager van Nederland 3 en hij heeft gezegd dat er te veel documentaires op dat net zijn. Maar de aangrijpende docu van Duyns lijkt op het populaire Spoorloos. Over de zoektocht naar de ouders van een zestien jaar geleden overleden Ghanees-Nederlands adoptiekind dat ooit contact had opgenomen met Duyns. Het aan die jongen vertelde verhaal van verstoting bleek niet te kloppen. De liefderijke Nederlandse ouders hadden de jongen weliswaar met geldige papieren uit Ghana meegenomen, maar volgens zijn achtergebleven Ghanese broer waren zijn vader en zijn zieke moeder het er niet mee eens geweest. Waarom had de adopterende familie nooit meer iets van zich laten horen? Dat was in 1960 en er wordt nu anders over gedacht, gelukkig.

Andere Tijden had nog een prachtige zwart-wit-terugblik op de seksuele bevrijding door de pil in de jaren zestig en de benauwde jaren daarvoor, waarin de NVSH een belangrijke missie had. Een minister was nog wel een minister, maar abortus was moord.

    • Maarten Huygen