Duurzaam moet ook leuk zijn

Als het over duurzaam ondernemen gaat, dan moet het klaarblijkelijk ludiek zijn. Dan wordt er een schoolklas uit Denekamp gehaald die in de beste politiek correcte traditie zingt ,,wij worden onderwijsassistent''. Dan zingt minister van Economische Zaken Jorritsma luidkeels mee ,,alles komt goed juf''. En dan hebben vakbondsbestuurders, bewindslieden en ondernemers alle tijd om een hele middag een spel te spelen: het stakeholdersspel, waarbij de aanwezigen zich met spandoeken en yells moeten verzetten tegen de reorganisatieplannen van een fictief bedrijf.

Het stakeholdersspel diende als startdebat over duurzaam ondernemen, dat gisteren het nieuwe jaar moest inluiden van de zogeheten Nationale Toekomstprijs, in het gebouw van de Sociaal Economische Raad (SER) in Den Haag. De prijs, die elk jaar in oktober wordt uitgereikt, is een initiatief van het VSB-fonds, Stichting Natuur en Milieu en de NCRV om `duurzame' economische ideeën uit te laten voeren. Een bekroonde prijs van twee jaar geleden om met minder water in de centrale verwarming 25 procent te bezuinigen, wordt met steun van de sponsors van de toekomstprijs nu uitgevoerd in de Utrechtste nieuwbouwwijk Leidsche Rijn.

Voor Jorritsma staat duurzaam ondernemen voor het stimuleren van innovatie en ondernemerschap, voor gezonde arbeidsomstandigheden, voor het sparen van de ruimte en het milieu en vooral voor ,,marktordening'', vertelde de VVD-bewindsvrouw de zaal. ,,Markten moeten goed blijven werken.'' Als gecertificeerd `ambassadeur van de toekomst' verliet ze met de schoolklas het congres.

Staatssecretaris G. Ybema van Economische Zaken glorieerde in zijn rol als aanjager van de fictieve ondernemingsraad van het fictieve bedrijf. Kinderarbeid, kinderprostitutie, tropische regenwouden – alle uitwassen van de consumptiemaatschappij werden in de strijd gegooid. Ybema: ,,En Bin Laden voor de final kill''.

Wat zijn inzet was met dit spel? ,,Mensen moeten zich maatschappelijk verantwoord gedragen'', vond hij. En hij dacht dat hij daar op deze manier een nuttige bijdrage aan leverde.

Duurzaam ondernemen moet vooral leuk zijn, vond men. Aan de 3 p's – people, planet, profit –, criteria voor duurzaam ondernemen, werd de p van pleasure toegevoegd.

Voor A. van de Sande van de Stichting Stedenband Tilburg Nicaragua diende het congres vooral een praktisch doel. Hij zoekt sponsors voor projecten in Nicaragua die de gemeente Tilburg steunt. Vooralsnog waren dat vooral fondsen, maar de gemeente wil dat ook het bedrijfsleven participeert. Dat is niet eenvoudig, vertelde Van de Sande. Hij ontwikkelde criteria voor duurzaam ondernemen waaraan sponsors moeten voldoen. Er melden zich bij hem genoeg gegadigden, bedrijven willen graag hun imago versterken. Ze hebben vaak ook eigen gedragscodes voor duurzaam ondernemen, vertelt Van de Sande. ,,Maar die worden nog niet toegepast.'' Een accountantsbureau werd door de stichting geweigerd omdat het in het nieuws kwam. ,,Vanwege creatief boekhouden met melkquota.''

    • Mariël Croon