Directeur stapt op na redding Prolion

Directievoorzitter H. Buitenhuis (35) van het noodlijdende Prolion stapt binnen drie maanden op wegens ,,persoonlijke omstandigheden''. Dit heeft Prolion, fabrikant van apparaten voor de melkveehouderij, gisteren bekendgemaakt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering hebben de aandeelhouders gisteren ingestemd met het door Buitenhuis gepresenteerde reddingsplan. Een groep nog onbekende investeerders is bereid 12,5 miljoen euro in de onderneming te steken in ruil voor 60 procent van de aandelen. Een voorwaarde is dat Prolion een bank vindt die 10 miljoen euro wil lenen. De belangrijkste schuldeisers, NIB Capital en Rabobank, doen in ruil voor geld en aandelen afstand van hun vorderingen.

Prolion, dat vooral bekend is om de melkrobots, verkeert in surseance. Het bedrijf wil verdergaan met het twee weken geleden failliet verklaarde Prolion Sales, het dochterbedrijf waarin alle operationele activiteiten in Nederland zijn ondergebracht. Als het plan doorgaat, verwatert het huidige aandelenkapitaal tot 17 procent van het nieuwe aantal uitstaande aandelen. ,,Het was voor de aandeelhouders duidelijk: als zij niet instemden, restte faillissement en hielden zij niets over'', zei Buitenhuis tegenover het ANP.

Van de 54 medewerkers die bij Priolion sales zijn ontslagen kan volgens Buitenhuis een ,,substantieel deel weer worden aangenomen''. De zestig personeelsleden in Denemarken en Frankrijk bleven al aan het werk. Het personeelsbestand wordt met nog eens 250 mensen uitgebreid nu Prolion Cascoigne Melotte definitief kan overnemen. De onderneming betaalt hiervoor 5 miljoen euro, gefinancierd uit het noodplan.

Onder meer door de MKZ-crisis maakte Prolion in de eerste helft van het boekjaar 2001/2002 een nettoverlies van 4,8 miljoen euro, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers.