CMG zwaar op verlies na afwaardering

Automatiseerder CMG is vorig jaar in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies wordt veroorzaakt doordat CMG in één keer ruim 920 miljoen euro aan overnamepremies (goodwill) afschrijft.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrijf sprak geen verwachting uit voor 2002. ,,Van de Londen Stock Exchange mag je geen winstverwachtingen uitspreken'', aldus bestuursvoorzitter C. Stutterheim in een toelichting. ,,Wij zijn niet immuun voor economische cycli en de resultaten over 2002 zullen voor een belangrijk deel afhangen van het moment waarop de economische ommekeer zal plaatsvinden.''

De forse afwaardering komt, naast een paar kleinere acquisities, vooral voor rekening van het Britse Admiral. CMG kocht dat bedrijf in april 2000 voor 1,4 miljard pond (2,3 miljard euro). Admiral werd destijds overgenomen met het doel een positie in Groot-Brittannië te verwerven. Volgens Stutterheim past de afwaardering in het financiële beleid van CMG. ,,Wij zijn trots op onze conservatieve balans.''

Door de afboeking van 927 miljoen euro kwam het nettoverlies uit op 959,7 miljoen euro. In 2000 werd nog een winst van 74 miljoen euro geboekt. De omzet steeg van 1,3 miljard tot 1,5 miljard euro. WDS, de divisie voor mobiele telefonie van de automatiseerder, werd in de tweede helft van 2001 weer winstgevend.

CMG is er in geslaagd de kosten vanaf dit jaar jaarlijks met 65,7 miljoen euro terug te dringen. Dit is bereikt door reorganisaties, onder meer in Groot-Brittannië, en door te snijden in kosten.

CMG verwacht dat zijn ICT-activiteiten in Groot-Brittannië het eerste halfjaar van 2002 meer winst genereren dan in dezelfde periode vorig jaar. In Duitsland zullen de eerste zes maanden nog moeilijk zijn. Van Frankrijk verwacht CMG meer. Met zijn mobiele activiteiten denkt het bedrijf in elk geval de omzet te kunnen verhogen.

In de Benelux, waar vorig jaar een marge van 16,3 procent werd gerealiseerd, is de verwachting voor de eerste zes maanden van dit jaar minder positief. ,,Dan zullen we die marge niet halen'', aldus Stutterheim.

CMG maakte vanochtend ook bekend dat T. Rusting om persoonlijke redenen vertrekt als chief executive officer. Rusting begon in 1973 bij CMG als adviseur. Hij wordt opgevolgd door de huidige operationele bestuurder A. Crawford, die medio vorig jaar aantrad bij CMG. Rusting vertrekt vanwege familieomstandigheden. Hij was vanmorgen aanwezig bij de persconferentie.

Het aandeel CMG promoveert binnenkort naar de AEX-index. Stutterheim was daar vanmorgen positief over. ,,Ik hoop dat we minder volatiel worden. Het zal tot meer naamsbekendheid en prestige leiden.'' Op de beurs stond het fonds vanmorgen ruim 3 procent hoger op 3,63 euro.