CMG fors hoger ondanks verlies

CMG was vanochtend de winnaar van de Amsterdamse beurs. De automatiseerder, die binnenkort deel gaat uitmaken van beursgraadmeter AEX, maakte vanochtend een verlies van 959,7 miljoen euro bekend. Vorig jaar maakte CMG nog winst.

Desondanks was CMG het aandeel dat de grootste procentuele stijging doormaakte van de 50 hoofdfondsen in de AEX- en midkap-index. Met 3,4 procent winst stond het fonds aan het einde van de ochtend op 3,64 euro. Beleggers leken zich daarmee vooral tevreden te tonen over de doorgevoerde reorganisatie bij CMG. Ook in Londen, waar CMG net als in Amsterdam een notering heeft, won het fonds flink. In Groot-Brittannië opende CMG vanochtend zelfs 3,3 procent hoger dan het slot van gisteren.

Andere technologiefondsen volgden de lijn naar boven van CMG. Zwaargewicht Philips en producent van chipmachines ASML wonnen 2 procent en telecomfonds KPN steeg met 3,1 procent. Beursgraadmeter AEX stond rond het middaguur met 0,9 procent winst op 491 punten.

Drankenconcern Heineken, dat ook vanochtend de jaarcijfers over 2001 bekend maakte, kon de positieve financiële resultaten niet omzetten in koerswinst. Het lichte verlies dat het fonds vanochtend moest verwerken was het gevolg van beleggers die hun winst wilden binnenhalen. De afgelopen maanden is de koers van Heineken met meer dan 10 procent gestegen in afwachting van positieve jaarresultaten.

Voedingswaarden Numico en Ahold leverden in. Handelshuis Hagemeyer stond ook op verlies na tegenvallende jaarcijfers. Midkapper Randstad stond nagenoeg gelijk na gisteren zowel een forse winstval over 2001 als een saneringsoperatie te hebben aangekondigd.

De grote Europese beurzen stonden vanochtend gezamenlijk op winst. In Londen was telecomfonds Vodafone, tevens moeder van het voormalige telecomconcern Libertel uit Nederland, de grootste winnaar. Vodafone stelde dat bij de Japanse divisie geleden verliezen geen impact zouden hebben op de winst van het concern.

In Frankfurt stonden, net als in Amsterdam, de technologiefondsen op winst. Duitslands grootste elektronicaconcern Siemens nam daarin de voortrekkersrol, beleggers zijn optimistisch dat de technologie-industrie dit jaar nog licht zal herstellen.