België biedt hockeyers weinig tegenstand

Geen zon, geen tegenstand en weinig of geen tekenen van vermoeidheid. Zo soepel wandelt de Nederlandse hockeyploeg tot dusverre door het toernooi om de wereldtitel in Kuala Lumpur dat het zelfvertrouwen met de dag groeit. Al was bondscoach Joost Bellaart vanmorgen, na de eenvoudige 5-1 zege in het veredelde oefenpotje tegen België, realistisch genoeg om te beseffen dat ,,het toernooi morgen pas echt begint''.

Vraag is evenwel of de regerend wereld- en olympisch kampioen klaar is voor het treffen met het gerenoveerde Spanje, dat vandaag verrassend met 3-2 won van Duitsland. Het verweer van het puntloze België, de nummer veertien op de officieuze wereldranglijst, was vandaag te pover om een gedegen analyse te maken over de ware kracht van zijn ploeg, erkende Bellaart. ,,Maar iedereen is bij de les, zelfs op dit vroege uur, en we scoren bovendien op de juiste momenten. Dat geeft vertrouwen.''

Het duel tegen vice-wereldkampioen Spanje geldt als een generale repetitie voor wat Bellaart heeft uitgeroepen tot ,,het weekend van de waarheid'': de krachtmeting met de twee andere kandidaten voor een plaats in de halve finales, met Pakistan (zaterdag) en Duitsland (zondag). Spanje voerde vandaag de druk in groep A flink op met de stunt tegen titelkandidaat Duitsland.

Moed put Bellaart vooral uit de wedstrijd tegen Argentinië, toen zijn ploeg na een bedroevend optreden in de eerste helft alsnog de geest kreeg en vastberaden op zoek ging naar de overwinning. Uitvoerige bestudering van de videobeelden sterkten Bellaart en zijn assistent Michel van den Heuvel in de overtuiging dat ,,de maatregelen die we na de Champions Trophy hebben genomen redelijk succesvol zijn geweest''. Daarmee doelde de bondscoach vooral op de positiewisseling van aanvoerder Jeroen Delmee, die mede op aandringen van het elftal een linie naar achteren opschoof en voor een betere balans in het elftal zorgt: van centrale middenvelder naar vrije verdediger.

Net als zes jaar geleden bij de Olympische Spelen in de bakoven van Atlanta toen voor de gewonnen openingswedstrijd tegen Maleisië moesten de hockeyers vanmorgen vroeg uit de veren. Reeds om vijf uur ging de wekker voor het duel dat uit vrees voor de tropische hitte om 08.05 uur plaatselijke tijd begon. Bellaart: ,,Het was gisteravond om negen uur nog nooit zo stil op de gang.''

Op de plaats van bestemming lachte het geluk Bellaart toe, net als maandag toen Argentinië (2-1) in de slotminuut op de knieën werd gedwongen door een doeltreffende uithaal van Teun de Nooijer. De gevreesde zon liet zich vanmorgen niet zien op het `bijveld' van het Bukit Jalil-complex. ,,Ik ben de wolken zeer dankbaar'', grijnsde Bellaart, die de naar schatting slechts 120 toeschouwers één voor één een hand had kunnen geven.

Het enige minpunt betrof het uitvallen van laatste man Erik Jazet. Nadat de 30-jarige verdediger van Bloemendaal gisteren al werd geveld door buikloop, klaagde hij vandaag na twintig minuten over duizeligheid. Daarop nam Bellaart geen risico's en riep hij zijn meest ervaren speler (235 interlands) naar de kant.

Een ander euvel dat zich openbaarde, was de haperende stop van verdediger Diederik van Weel, die na vier mislukte pogingen op de kop van de cirkel plaats moest maken voor Sander van der Weide. Die deed zijn werk wel naar behoren, met twee rake strafcorners van Taeke Taekema tot gevolg. De overige treffers kwamen op naam van Eikelboom, De Nooijer en nieuwkomer Karel Klaver. Laatstgenoemde maakte vorige maand, bij het zeslandentoernooi in Maleisië, al veel indruk door in zes duels maar liefst acht keer te scoren.

Tegen België, als de nummer vier van het kwalificatietoernooi toegelaten tot het WK, kreeg de 23-jarige spits van Bloemendaal volop ruimte en gelegenheid zijn snelheid te demonstreren. Bij gebrek aan tegenstand van een ploeg waarvan dat ook niet mocht worden verwacht. Nadat de in het geel gestoken ploeg maandag tegen Pakistan (3-2 nederlaag) nog het vuur uit de sloffen had gelopen ten overstaan van de toekijkende kroonprins Filip, hield het elftal van bondscoach Giles Bonnet vandaag vooral een pleidooi voor het terugbrengen van het aantal deelnemende landen, van zestien naar twaalf.

Hockey mag zichzelf graag afficheren als een wereldsport, in Maleisië blijkt vooralsnog het tegendeel. Want de verschillen tussen `groot' en `klein' zijn nog altijd evident. Gevolg is een voorspelbaar toernooi dat pas vandaag, op de vierde dag van het titeltoernooi, de eerste verrassing beleefde met de zege van Spanje op Duitsland. Zelfs Bellaart moest toegeven dat hij ,,had verwacht dat meer ploegen punten zouden morsen''.

Realiteitszin bracht de internationale hockeyfederatie er twee maanden geleden al toe het volgende WK weer terug te brengen tot een twaalflandentoernooi. Tot opluchting van onder anderen Bellaart, die in Maleisië afzag van een officieel protest tegen het loodzware speelschema (negen duels in dertien dagen). ,,Daarvoor krijg je de handen niet op elkaar, ook al vind ik het medisch bijna onverantwoord. Ik begrijp de politieke redenen van een toernooi met zestien landen. Ten behoeve van het gastland, de breedte en de ontwikkeling van het internationale hockey, enzovoort. Maar neem van mij aan: België heeft vandaag echt niets geleerd van die wedstrijd tegen ons.''

    • Mark Hoogstad