AS Roma veel sterker dan FC Barcelona

In een uitverkocht Stadio Olimpico heeft AS Roma gisteravond in de vierde speelronde van de Champions League een ruime en verrassende 3-0 overwinning behaald op FC Barcelona.

Het topduel in groep B was de return van de onderlinge wedstrijd die beide ploegen vorige week in Nou Camp speelden. In de Catalaanse hoofdstad bleven de partijen in evenwicht. In de Italiaanse hoofdstad was Roma veel sterker dan Barcelona, dat geen eenheid vormde en nauwelijks kansen creeerde.

Roma was bijna de hele wedstrijd de betere ploeg, maar kon het krachtsverschil pas in de tweede helft in doelpunten tot uiting brengen. In de eerste helft miste Rivaldo twee mogelijkheden voor Barcelona. De linksbenige Braziliaan stond voor de verandering aan de rechterkant opgesteld, waarmee trainer Rexach zijn vriend, voorbeeld en voorganger Johan Cruijff afkeek.

Rivaldo kreeg weinig steun van de Nederlandse spits Kluivert, die zich alleen verbaal liet gelden. Hij had vooraf Roma-trainer Capello bekritiseerd die zijn ploeg te verdedigend zou laten spelen. De praktijk was anders. Kluivert was alleen in balbezit ter hoogte van de middenlijn. Zijn landgenoten Cocu, De Boer en invaller Overmars hadden even weinig in te brengen. De thuisploeg, met aanvoerder Totti en topscorer Batistuta, toonde meer individuele kwaliteiten.

Na de pauze kon Barcelona het hoge tempo niet meer bijbenen. Een half uur voor het einde van de wedstrijd opende de Braziliaan Emerson de score. Hij veranderde een schot van Candela per ongeluk van richting. Tien minuten later zorgde Montella met een individuele actie voor een ruimere marge. Tommasi bepaalde de eindstand op 3-0.

In dezelfde groep speelden Liverpool en Galatasaray ook hun tweede onderlinge duel gelijk. Na de 0-0 van vorige week op Anfield Road werd het gisteravond 1-1 in Istanbul. De Roemeen Nicolescu opende halverwege de tweede helft de score voor de Turkse ploeg. Niet veel later zorgde de Engelsman Heskey op aangeven van de Finse invaller Litmanen voor de verdiende gelijkmaker. De Tsjech Smicer miste veel kansen voor Liverpool.

Met nog twee speelronden op het programma blijft de spanning in groep B gehandhaafd. Roma is de nieuwe leider met zes punten. Barcelona blijft op vijf punten steken. Galatasaray heeft vier punten vergaard en Liverpool is hekkensluiter met drie punten. De twee hoogstgenoteerde ploegen plaatsen zich voor de kwartfinales.

In groep A zijn Bayern München en Manchester United bijna zeker van kwalificatie bij de laatste acht. De Duitse titelhouder en de Engelse kampioen delen de koppositie met acht punten. Bayern won gisteravond in München met 1-0 van het Portugese Boavista door een laat doelpunt van de Paraguyaan Santa Cruz. In Porto was het eerste duel tussen beide ploegen in remise geëindigd.

Boavista behoudt, met vier punten achterstand op de twee koplopers, een kleine kans op een plaats in de kwartfinales. Nantes, in de eerste ronde te sterk voor PSV, is met één punt uitgeschakeld. De Franse kampioen verloor met 5-1 van Manchester United, dat vorige week in de uitwedstrijd nog gelukkig was met Van Nistelrooys gelijkmaker in blessuretijd.

Op Old Trafford was van spanning geen sprake. Nantes opende nog wel de score, maar moest nog voor de pauze drie tegentreffers incasseren. Van Nistelrooy benutte na rust een strafschop. De Noorse spits Solksjaer scoorde twee keer voor United.