Ansichten van de kust

Een man droomt al zijn hele leven dat hij verdrinkt. Eerst was zijn vader een oceaan van autoriteit die hem dreigde te overspoelen, toen waren het de bazige bazen en toen kwam er een meermin (Cate Blanchett) die sexy was en verleidelijk, maar bij hem alleen maar een tijdelijke haven zocht. Kevin Spacey speelt hem in The Shipping News, de film die Lasse Hallström er naar het met een Pulitzerprijs bekroonde boek van E. Annie Proulx van maakte.

Spacey is er de acteur niet naar om zich te laten wegvagen, maar het ingehouden karakter van deze Quoyle past hem niet. Er is te weinig gevaar overgebleven in de avonturen die hij met zijn dominante tante en dochtertje beleeft als hij terugkeert naar de onherbergzame kust van Newfoundland waar zijn familie vandaan komt. En dat ligt niet aan de liefde die hij ontmoet (Julianne Moore), de excentrieke parade van vissers en zeerovers of de bovennatuurlijke verschijnselen die daar als in een roman van Gabriel García Márquez met het dagelijkse leven vermengd moeten zijn. Dat ligt aan het verlangen om van dit alles een mooie en fijne film te maken, waarin grootse landschappen ansichtkaarten worden en grote gevoelens onderschriften. Het resultaat is plat en flets. Hallström maakt steeds meer van dat soort berekenende films, denk maar aan The Cider House Rules en Chocolat. Producent Miramax is er blij mee, want je kunt je er geen buil aan vallen.

The Shipping News. Regie: Lasse Hallström. Met: Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, Cate Blanchett, Scott Glenn, Rhys Ifans, Pete Postlethwaite. In 17 bioscopen.