Zwitserland voelt zich `niet misleid'

De Zwitserse justitiële autoriteiten verbinden geen consequenties aan het omstreden rechtshulpverzoek dat Nederland bij de beursfraudeaffaire in 1997 naar Bern stuurde.

Dat heeft het Zwitserse ministerie van Justitie in een schriftelijke verklaring aan deze krant laten weten.

In het bewuste rechtshulpverzoek verschilde de Duitse tekst op een aantal punten van de Nederlandse. Zo werd in de Duitse versie een verbinding van een van de hoofdverdachten in `Operatie Clickfonds' met drugshandelaar `de Hakkelaar' te zwaar aangezet.

Advocaten vermoedden dat Justitie dit bewust heeft gedaan om de strenge Zwitserse voorwaarden voor het geven van rechtshulp te omzeilen. Zo kon makkelijker beslag worden gelegd op de financiële administratie van de in Zwitserland woonachtige Nederlandse vermogensbeheerder D. de Groot. Het foute rechtshulpverzoek was één van de redenen voor de rechtbank om het openbaar ministerie (OM) in de Clickfondszaak rond het voormalige effectenhuis Leemhuis en Van Loon niet ontvankelijk te verklaren.

Het Zwitserse ministerie van justitie stelt nu na eigen onderzoek dat er ,,zeker onzorgvuldigheden'' in het rechtshulpverzoek zijn geconstateerd. Maar ,,er kan niet staande gehouden worden dat de Zwitserse overheid bewust (...) is misleid'', aldus de verklaring.

Intussen blijkt het OM onlangs het laatste drugsgerelateerde misdrijf uit de beursfraudeaffaire te hebben geschrapt. Daardoor zijn alle zaken met betrekking tot verdovende middelenhandel uit `Operatie Clickfonds' verdwenen. Witwassen van uit drugshandel verkregen geld was in 1997, bij de start van het Clickfonds, de meest spectaculaire verdenking. Tot voor kort onderzocht het OM in een nog lopende kleinere zaak financiële sporen die naar drugsgelden zouden kunnen leiden. Maar onlangs heeft Justitie deze specifieke verdenking uit de aanklacht van de betrokken verdachte geschrapt, en veranderd in het meer algemene ,,heling uit enig misdrijf.'' Zijn zaak moet nog dienen.

Drie van de zes overgebleven hoofdverdachten uit de Clickfondszaak moeten nog voorkomen. De eerste zaak, tegen effectenhandelaar E. Swaab, begint volgende maand. De processen tegen voormalig commissionair Adri S. en De Groot gaan naar verwachting pas in 2003 spelen. Het OM wil eerst afwachten wat het Hof – in de loop van dit jaar – in hoger beroep oordeelt over enkele verwante zaken.

    • Joost Oranje