Winstval na ongelukkig jaar Randstad

Uitzendconcern Randstad heeft een zwaar jaar achter de rug. De nettowinst daalde 71 procent naar 60,1 miljoen euro. Het bedrijf wil het komend jaar kostenbesparingen doorvoeren om dit jaar beter te presteren.

,,Het was geen gelukkig jaar'', beaamde de nieuwe bestuursvoorzitter Cleem Farla vanochtend. Het resultaat was ook niet goed, maar we zijn nu klaar voor herstel.'' Farla introduceerde een nieuwe strategie om, ,,op het succespad terug te keren.''

Randstad gaat in het buitenland met slechts twee merken verder: Randstad en Yacht, voor meer gespecialiseerd uitzendwerk. Alleen in Nederland blijven andere merken, zoals Tempo Team en Capac, bestaan. Ook wordt een managementlaag uit de organisatie gehaald, waardoor landen direct aan de raad van bestuur zullen rapporteren. Een ander onderdeel van de nieuwe strategie is de verkoop van het onroerend goed. Het nieuwe hoofdkantoor dat Randstad heeft laten bouwen, gaat het bedrijf niet in gebruik nemen, maar verhuren.

Alleen al in het laatste kwartaal daalde de winst met eenderde, in vergelijking met dezelfde maanden een jaar eerder. Het verlies zet zich de komende maanden voort. In Nederland, waar Randstad het grootste gedeelte van haar omzet haalt, stond het marktaandeel licht onder druk. Dit komt volgens Randstad omdat het zich hier op de meer winstgevende activiteiten heeft gericht.

Voor de komende jaren wil Randstad zich richten op gespecialiseerder uitzendwerk. Ook is de uitzender van plan de komende vijf jaar qua omzet minder afhankelijk te zijn van Nederland. Dat moet het omzetaandeel in de overige Europese landen en de Verenigde Staten ten goede komen.

In november kondigde Randstad al aan wegens tegenvallende resultaten opnieuw te moeten bezuinigen. Ook zei het bestuur toen al nog slechtere resultaten in de maanden tot januari te verwachten. In de VS en in Duitsland werden daarom vestigingen gesloten en banen geschrapt. Randstad zegt wel extra capaciteit in haar vestigingennetwerk aan te houden, voor wanneer de markten zich herstellen. In totaal sloot Randstad 200 uitzendvestigingen.

In de meeste Europese landen, het Verenigd Koninkrijk en Italië daargelaten, daalde de omzet in het laatste kwartaal, gemiddeld met 8 procent. In de VS, waar Randstad ruim een kwart van de omzet vandaan haalt, daalde de omzet in de laatste drie maanden met 23 procent.

Randstad geeft geen verwachting af voor het lopende boekjaar. De situatie in de belangrijkste markten, de VS en Europa, is daarvoor voorlopig nog te onvoorspelbaar. De vraag naar tijdelijke personeel in de VS stabiliseert, maar laat nog geen herstel zien. De bezuinigingsoperatie in Duitsland, waar Randstad 10 procent van zijn kantoren sloot, zal pas vanaf april in de resultaten verwerkt zijn.