Winst NS halveert

Behalve het aftreden van bestuurders en een verdere toename van vertragingen was 2001 ook op financieel gebied een slecht jaar voor de Nederlandse Spoorwegen. De NS zagen vorig jaar de nettowinst bijna halveren van 156 miljoen euro in 2000 tot 88 miljoen euro vorig jaar. De omzet daalde met 3 procent tot 2,5 miljard euro.

Dat maakte de vervoerder vanochtend bekend. De teruglopende winst is volgens het concern veroorzaakt door oplopende kosten. Die waren nodig voor ,,verschillende noodgrepen en verbeterplannen om de dienstverlening op orde te krijgen'', aldus de Spoorwegen in een verklaring.

Volgens de NS is de forse daling van het resultaat voornamelijk te wijten aan hogere kosten voor onderhoud, extra kosten in verband met de werving van personeel, hoog ziekteverzuim en duurder wordend gebruik van het spoor. Het aantal reizigerskilometers daalde met 2 procent tot 14,4 miljard kilometer. De reizigerstak leed een miljoen euro verlies.