Teun de Nooijer helpt hockeyers aan kleine zege

Een doelpunt in de voorlaatste minuut, van de stick van sterspeler Teun de Nooijer, voorkwam gisteren dat Nederland in groep A van het wereldkampioenschap hockey in Maleisië al vroeg in het toernooi genoodzaakt zou zijn tot een inhaalrace. Dankzij de treffer, goed voor de 2-1 overwinning op Argentinië, bezet de regerend wereld- en olympisch kampioen na twee speelronden de derde plaats op de ranglijst, met evenveel punten (zes) als koplopers Duitsland en Pakistan, maar met een minder doelsaldo (plus zes tegen plus vijf). Alleen de nummers één en twee dringen door tot de halve finales.

Aangezien Duitsland (3-0 tegen Zuid-Afrika) en Pakistan (3-2 tegen België) eerder op de dag hun groepsduels wonnen, was Nederland in het opvallend lege Bukat Jilal-stadion (circa zeshonderd toeschouwers) alleen gebaat bij een gelijkspel. Daarom hield de ploeg het tempo hoog, hoewel het krachtenverslindende spel in de tropische hitte een aanslag op de fysieke gesteldheid van de spelers betekende.

Aan de winnende treffer van De Nooijer, na een mislukte strafcorner van Bram Lomans, ging gisteren ,,een pittige discussie in de rust'' vooraf, erkende bondscoach Joost Bellaart naderhand. Aanleiding daarvoor was een stroeve eerste helft, waarin de titelverdediger lankmoedig van start ging en vooral de defensie, net als een dag eerder tegen Nieuw-Zeeland (4-0), een weifelende indruk maakte. Een doelpunt van de Argentijn Jorge Lombi schudde de Nederlandse ploeg in de elfde minuut wakker. Nauwelijks zes minuten later trok invaller Ronald Brouwer de stand alweer gelijk met een fraaie tip-in, die door Bellaart later als ,,een lucky goal'' werd bestempeld.

Met enige vrees begon Nederland aan het treffen met Argentinië, dat op de openingsdag met 5-2 onderuit ging tegen Duitsland. De laatste ontmoeting tegen Argentinië, een oefenduel in Buenos Aires, eindigde ruim twee jaar geleden in een 5-0 zege voor de thuisploeg, en betekende de grootste nederlaag voor Nederland in 23 jaar. ,,Argentijnen spelen met hun hart en dat is altijd lastig'', waarschuwde Bellaart vooraf.

Na rust luwde de Argentijnse aanvalsdrift en stuurde de technisch vaardige en uitgeputte kampioen van Zuid-Amerika aan op een remise. Maar Nederland werkte niet mee. ,,Als je vandaag punten had verloren, had je slechte zaken gedaan'', verzuchtte Bellaart.