Technolgie stuwt Damrak omhoog

De Amsterdamse beurs profiteerde vanmorgen van de koerswinsten die Wall Street gisteren behaalde. Vooral de technologiefondsen in de beursgraadmeter AEX boekten stevige winsten. De AEX zelf noteerde rond het middaguur een winst van 0,8 procent tot 488 punten.

KPNQwest was de grote winnaar op de AEX-index en wist zo iets van de grote verliezen van de afgelopen weken terug te winnen. Het telecombedrijf, deels eigendom van KPN, stond rond het middaguur na een winst van 9,5 procent op 4,15 euro. KPN zelf noteerde 5,47 euro, een winst van 2,2 procent. ASML was een andere uitschieter met een winst van 3,1 procent waardoor het steeg naar 23,05 euro.

De bedrijven in de voedingssector waren in mineur. Ahold verloor 1,5 procent op 27,59, Unilever boekte een verlies van 0,4 procent op 66,75 en Heineken, dat morgen de jaarcijfers zal publiceren, stond na een verlies van 0,3 procent op 27,50 euro.

In de midkap-index was uitzendbureau Randstad de grote winnaar. Het bedrijf meldde dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening in 2001 kelderde met 68 procent, maar het aandeel wist desondanks een winst te boeken van 4,6 procent naar 13,58 euro. Handelaren zeiden dat beleggers waarschijnlijk moed putten uit het feit dat de markt voor uitzendpersoneel in de VS niet verder wegzakt.

De ster op de beurs was echter Antonov. De maker van automatische transmissies, genoteerd op de lokale markt, liet vanmorgen weten dat het Japanse Honda de techniek van Antonov wereldwijd in zijn auto's gaat verwerken. Het bedrijf stond vanmorgen op 92 eurocent, een winst van 42 procent.

Ook in de rest van Europa stegen de beurzen. In Londen stond de FTSE-index vanmorgen 0,8 procent hoger, de CAC-index in Parijs won 1,3 procent en de DAX-index in Frankfurt steeg 1,2 procent. De Duitse beurs profiteerde van de onverwacht gunstige ontwikkeling van de index voor het ondernemersklimaat in het westen van Duitsland.

In Tokio wist de Nikkei-index niet te profiteren van het hogere slot op de Amerikaanse beurzen. De index sloot 0,9 procent lager op 10.202 punten. De beleggers in Japan wachten nog steeds op plannen van de regering om de deflatie aan te pakken.

Andere beurzen in Azië wisten wel een winst te boeken. In Seoul steeg de beurs met 1,2 procent.