Strategische Amerikaanse leugens komen er niet, echt niet

De Verenigde Staten liegen niet en zijn dat ook niet van plan. Na een storm van kritiek op de uitgelekte plannen van het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) om de strijd tegen de terreur met leugens te beslechten, heeft president George W. Bush bezworen dat zijn regering de waarheid zal blijven vertellen als het het defensiebeleid aangaat.

Binnen en buiten de Verenigde Staten is gealarmeerd gereageerd op de plannen van het Pentagon foutieve informatie te laten verspreiden door een in november opgericht Bureau voor Strategische Informatie. Dat zou zich met name moeten gaan bezighouden met de bestrijding van anti-Amerikaanse gevoelens in het buitenland door middel van het verkeerd informeren van het publiek. Een programma waar ogenschijnlijk zo weinig over bekend was dat zelfs Bush er niets van wist.

Dat althans wil de president zijn volk en de wereld doen geloven. Bush bleek pas tijdens zijn bezoek aan China, vorige week, via de Amerikaanse media van de omstreden plannen op de hoogte zijn gesteld. Hij was verbijsterd. Minister Rumsfeld zou geen woorden nodig hebben gehad om te begrijpen dat het bureau niet de steun had van de president. ,,Ik hoefde hem niets te zeggen, hij weet hoe ik erover denk'', aldus Bush. ,,We zullen het Amerikaanse volk de waarheid vertellen.''

De veronderstelling in diezelfde media dat voortaan bij alles wat het Witte Huis of het Pentagon aan `nieuws' in de wereld brengen meer vraagtekens kunnen worden gezet, was alweer een schok voor Bush. ,,Ik was verbaasd [...] te lezen dat onze regering nooit de waarheid zou vertellen.''

Rumsfeld onderzoekt inmiddels of strategische beïnvloeding bij vredestijd nog wel gepast is. En hij overweegt ,,of het [bureau] gezien alle verkeerde informatie en vijandige publiciteit in deze vorm moet blijven bestaan.'' Defensiewoordvoerder Victoria Clarke noemde ,,onze geloofwaardigheid [...] onze grootste zorg''. De wereld deelt die zorg.