Satellietfoto

De voorpagina van NRC Handelsblad van 20 februari werd gesierd door een prachtig satellietbeeld van een geheel wolkenloze aarde. Het beeld was samengesteld uit duizenden satellietopnamen. De indruk werd gewekt alsof het om iets nieuws ging omdat de gebruikte beelden afkomstig zijn van de in 1999 gelanceerde Terra-satelliet.

Wie toevallig NRC Handelsblad van 23 juni 1994 bewaard heeft weet beter. In dat jaar construeerde het Canadese bedrijf WorldSat International eenzelfde eveneens nagenoeg wolkenloos beeld van de gehele aarde in dezelfde natuurgetrouwe kleuren. Dat reeds acht jaar oude beeld biedt echter nog een paar extra's die het heel bijzonder maken. Er zijn namelijk 64.000 hoogtegegevens, zowel van het land als van de zee, uit een digitaal hoogtemodel in geïntegreerd. Doordat daaraan bovendien een schaduwwerking werd toegevoegd door een denkbeeldige zon in een hoek van 45 graden boven de horizon te plaatsen, is er een fraaie weergave van het reliëf bewerkstelligd waarin bergruggen, laagvlaktes, oceaanruggen, diepzeetroggen en continentale platten mooi tot uitdrukking komen. De computer deed er destijds 2.800 uur over om dit beeld te genereren.

Destijds is er een kleine en grote versie van deze kaart op de markt gebracht. Ik heb de grote al jaren boven mijn bureau hangen en zit er nog dagelijks met be- en verwondering naar te kijken. Het voordeel van het beeld dat op 20 februari werd afgebeeld is de hogere resolutie en de digitale beschikbaarheid.

    • Henk Donkers