Saoedische censuur versluiert De Kus

Een foto van de kus die prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta elkaar op 2 februari gaven op het balkon van het koninklijk paleis in Amsterdam, is niet door de censuur in Saoedi-Arabië gekomen.

De foto, afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst, stond 5 februari jongstleden op de voorpagina van de weekeditie van NRC Handelsblad, maar de Saoedische abonnees hebben hem slechts deels gezien. Met een zwarte viltstift zijn gedeelten van de gezichten van het pasgetrouwde paar in een vlek veranderd. De elkaar voor het eerst in het openbaar beroerende prinselijke lippen zijn daardoor onzichtbaar.

Overigens is ook pagina 17 uit de krant verwijderd. Daarop staat een foto van een scène uit het toneelstuk Con Amore van Toneelgroep Amsterdam, waarop de blote billen van actrice Halina Reijn zichtbaar zijn.

foto's van onkuise taferelen worden meestal uit de Saoedische post gefilterd, aldus een medewerker van de Nederlandse ambassade in Riad.

,,Alleen de diplomatieke post wordt ongemoeid gelaten. Bij de gewone post komt er wel eens iets doorheen, maar als men bijvoorbeeld een te diep decolleté aantreft, wordt dat afgeplakt of uit de krant gescheurd. Een blote arm is vaak al te veel. Een kus als die tussen Willem-Alexander en Máxima wordt hier absoluut niet als kuis beschouwd.''

De weekeditie van NRC Handelsblad heeft in Saoedi-Arabië twaalf abonnees. Het is onduidelijk of die allemaal een gecensureerd exemplaar hebben ontvangen.