Raad Europa: Mladic moet naar tribunaal

Belgrado moet ,,volledig en ondubbelzinnig'' samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal en alle verdachten op zijn grondgebied uitleveren.

Dat zei gisteren de voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Peter Schieder. Hij reageerde op de uitlating die de Servische premier Zoran Djindjic tegen het Duitse blad Der Spiegel deed over de uitlevering van generaal Ratko Mladic, ex-legerleider van de Bosnische Serviërs. Djindjic zei dat Mladic' uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal ,,een burgeroorlog'' zou kunnen ontketenen. Servië telt 200.000 Bosnisch-Servische vluchtelingen, ,,van wie velen wapens hebben''. Djindjic hekelde ook het tribunaal als ,,een peperduur circus''.

Schieder wees gisteren op de verplichting met het tribunaal samen te werken. ,,De verplichting, die vóór alles impliceert dat een land alle verdachten uitlevert die zich op zijn grondgebied bevinden, hangt niet af van wat de premier, of wie dan ook, vindt van de manier waarop het tribunaal tot nu toe optreedt'', aldus Schieder. ,,De respectering van die verplichting [door Joegoslavië] zal zeer zorgvuldig worden gevolgd door de rapporteurs die het Joegoslavische verzoek om lidmaatschap van de raad van Europa onderzoeken.'' Schieder tekende verder aan dat medewerking met het tribunaal in het belang is van de Joegoslavische bevolking omdat het tribunaal ,,de notie van de collectieve verantwoordelijkheid voor de begane misdrijven verwerpt''.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Het Joegoslavië-tribunaal is ,,niet onder de indruk'' van de uitlatingen van Servische premier Zoran Djindjic. ,,Djindjic gaat niet over de uitlevering'', zegt tribunaal-woordvoerder F. Hartmann. Volgens haar is het de federale republiek Joegoslavië die daar over beslist gezien de functie die Mladic in het leger heeft gehad. De uitlatingen van Djindjic zijn meer ,,politieke statements'', aldus Hartmann. In Der Spiegel hekelt de Servische premier namelijk de internationale gemeenschap die gemaakte afspraken volgens hem niet nakomt. Met name de Europese Unie is, aldus de Servische premier, nalatig ten aanzien van de beloofde economische hulp aan Servië. ,,Het vraaggesprek is meer bedoeld voor de Europese Unie dan voor het tribunaal'', meent Hartmann. ,,Wij gaan er vanuit dat Mladic wordt uitgeleverd.''