Puree van drie knollen

Puree is in allerlei combinaties te maken, maar deze is een van mijn persoonlijke favorieten. Pas gedurende het afgelopen jaar zie ik regelmatig pastinaak op de markt. Daarvoor kwam ik deze groente alleen incidenteel tegen bij een natuurvoedingswinkel, waar de oude, gerimpelde en exorbitant geprijsde exemplaren mij nooit konden overtuigen.

De Britten zijn dol op pastinaak en hebben een groot scala gerechten waarin ze verwerkt worden of zelfs de hoofdrol spelen. De Fransen en Italianen voeren hun varkens ermee... vandaar de vaak prachtige kwaliteit van hun gekookte en gedroogde hammen!

Als er wat van deze puree overblijft, hebt u geluk, want restjes hiervan zijn makkelijk te verwerken. Schep overgebleven puree bijvoorbeeld in een met boter of olie ingevette gratinschaal, strooi er geraspte kaas over (de keuze is aan u, maar Parmezaanse kaas, pecorino, Gruyère of een harde geitenkaas zijn allemaal geschikt).

Zet de schaal 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid puree, in een op 200° C voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Strooi er desgewenst voor het serveren wat gesnipperde bieslook over.

Schil de knolselderij en snijd hem in grote blokken. Het schoongemaakte gewicht zal ongeveer 700 gram zijn. Schil de pastinaak en snijd hem ook in grote stukken. Schil de aardappels en snijd ze afhankelijk van hoe groot ze zijn doormidden of in vieren.

Doe alles in een grote pan met water en wat zout, leg er het deksel op en breng op een hoog vuur aan de kook. Laat 15 tot 20 minuten koken tot de groenten volledig gaar zijn. Giet de gare groenten af en voeg de stukken boter toe. Stamp met een pureestamper tot een mooie puree. De puree hoeft niet helemaal glad te zijn: ik vind een puree met een beetje structuur vaak aantrekkelijker. Breng op smaak met royaal zout en versgemalen peper.

    • Kim Maclean