Pierre Bokma verrast met acteursprijs

Uit handen van Willem Nijholt heeft Pierre Bokma gisteravond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de Paul Steenbergenpenning gekregen. Bokma kreeg de prijs na afloop van de voorstelling Macbeth.

Bokma, voor wie de uitreiking van de acteursprijs een verrassing was, keek bij de overhandiging precies zo beduusd als hij anderhalf uur eerder keek, toen hij in zijn rol van Macbeth zijn eerste moord had gepleegd. Hij speelt de rol bij de Toneelgroep Amsterdam (TGA), het gezelschap waarbij hij reeds vijftien jaar werkt.

Nijholt roemde in zijn toespraak de fabelachtige techniek en de duidelijke levensechtheid van Bokma's spel: ,,Ook als je een rol naar binnen trekt, heb je het vermogen om ons mee te sleuren. Bij jou klopt het altijd. Ik heb mijn handen rood geklapt voor jou. Je bent niet alleen de grootste Shakespeare-acteur; je bent gewoon de grootste.'' Bokma, die er in zijn bebloede onderhemd wat verdwaasd uitzag, staarde tijdens zijn dankwoord naar de beeldenaar op de penning en zei: ,,Een Paul Steenbergen die me vanuit het brons aanstaart... een beetje vermanend ook. Ik weet niet, ja geweldig.''

Na afloop werd in de smalle gang achter het podium een ad hoc receptie gehouden, in aanwezigheid van Jaap Steenbergen, de hoogbejaarde zoon van de naamgever van de prijs, Gijs Scholten van Aschat, de ándere `beste acteur van Nederland', Bokma's vaste regisseur Gerardjan Rijnders, door Nijholt `zijn meester' genoemd, en vele (ex-)TGA-werknemers.

De Paul Steenbergenpenning wordt onregelmatig uitgereikt. Paul Steenbergen kreeg de naar hem genoemde penning als eerste in 1982 van de gemeente Den Haag ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaring. Steenbergen kreeg de opdracht de penning door te geven aan een acteur naar keuze, op een zelf te bepalen tijdstip. Hij gaf de penning in 1985 aan Guido de Moor, die hem in 1989 aan Willem Nijholt gaf. Deze heeft hem dertien jaar gehouden.

Pierre Bokma (Parijs, 1955) kreeg reeds veel toneelprijzen, waaronder de Albert van Dalsumring in 1993, de Louis d'Or in 1994 voor zijn vertolking van Richard III en een Gouden Kalf voor zijn rol als bruidegom Nico in de film Leedvermaak. Bokma schitterde vooral in regies van Rijnders, waaronder een aantal stukken van Shakespeare. Hij maakte naam met zijn rollen als Richard III, Jago (Othello), Hamlet en Hitler (Tabori's Mein Kampf). Deze maand speelt hij de hoofdrollen in Macbeth en Oidipous, en de rol van Jezus in Profeten zonder God.

    • Wilfred Takken