Optimisme bij General Motors

Het Amerikaanse concern General Motors (GM), de grootste autoproducent ter wereld met merken als Opel en Chevrolet, heeft de ramingen van zijn winst en omzet aanzienlijk opgetrokken. De onderneming liet gisteren weten dat het eerste kwartaal van dit jaar goed zal zijn voor een winst per aandeel van 1,20 dollar. Tot nu toe was GM uitgegaan van 1 dollar per aandeel.

Het concern zegt tot de hogere ramingen te zijn gekomen doordat de Amerikaanse markt beter draait dan verwacht. Voor heel 2002 gaat GM uit van een winst per aandeel van 3,50 dollar. Dat is 50 dollarcent meer dan het eerder noemde.

Financieel directeur J.Devone liet weten dat in de prognoses van de winst geen rekening is gehouden met bijzondere posten. Door sterke kostenverlagingen, hogere omzetten en een betere productmix denkt hij halverwege dit decennium een winst per aandeel van 10 dollar te kunnen halen. De verwachtingen van GM lijken betere tijden voor de Amerikaanse auto-industrie in te luiden. De fabrikanten hebben een moeilijk jaar achter de rug en konden hun verkoop alleen op peil houden door scherpe aanbiedingen.

GM denkt dat de hele Amerikaanse automarkt dit jaar goed is voor 16 miljoen stuks. Voorheen had het een aantal van 15 miljoen genoemd. Het concern raamt zijn eigen productie voor 2002 op 5,1 miljoen auto's.