Oppositietop aangeklaagd: hoogverraad

De Zimbabweaanse justitie heeft oppositieleider Morgan Tsvangirai gisteren aangeklaagd voor hoogverraad, nog geen twee weken voor de presidentsverkiezingen. De oppositieleider zegt dat de aanklacht alleen maar bedoeld is om hem in diskrediet te brengen.

Twee andere kopstukken van de oppositiepartij MDC moesten vanochtend ook op het politiebureau verschijnen. Secretaris-generaal Welshman Ncube en parlementslid Renson Gasela worden eveneens verdacht van hoogverraad. Het drietal zou plannen hebben beraamd om president Robert Mugabe te vermoorden in de aanloop naar de verkiezingen. Tsvangirai werd gisteren na een verhoor van twee uur op vrije voeten gesteld. Zijn advocaat verwacht dat het voor de verkiezingen niet meer tot een rechtszaak komt.

De beschuldiging is gebaseerd op een omstreden videoregistratie van een bespreking op 4 december in Montreal tussen een delegatie van het MDC en vertegenwoordigers van een Canadese lobbyfirma. Volgens directeur Ari Ben-Menashe van het bedrijf die de opname vorige week vrijgaf, kondigde de MDC-delegatie tijdens dat gesprek de liquidatie aan van Mugabe. ,,We zijn inmiddels zo ver''', zegt Tsvangirai op de band, ,,dat we kunnen zeggen dat Mugabe geëlimineerd zal worden. Maar wat voor regeling treffen we voor de overgangsperiode?''

De oppositieleider heeft verontwaardigd ontkend. Volgens hem zijn de uitspraken uit de context gehaald en is er met de opname geknoeid. ,,De timing spreekt voor zich. Dit maakt alleen maar deel uit van de regeringsstrategie om mij uit te schakelen.''

De staatstelevisie besteedde gisteren in de nieuwsuitzending 35 minuten aan de beschuldigingen. Aan de ontkenning van Tsvangirai werd vijftien seconden gewijd. Directeur Ben-Menashe is afgelopen zondag uit Zimbabwe vertrokken nadat hij door de politie en de veiligheidsdienst was ondervraagd. Hij beweert vroeger voor de Israëlische veiligheidsdienst te hebben gewerkt. Ben-Menashe werd in 1990 vrijgesproken in de VS waar hij was aangeklaagd voor illegale militaire leveranties aan Iran.

De spanningen in Zimbabwe nemen toe naarmate de presidentsverkiezingen van 9 en 10 maart dichterbij komen. Zuid-Afrikaanse waarnemers hebben gevraagd om politiebescherming nadat ze zondag na een verkiezingsbijeenkomst van de oppositie door aanhangers van de regeringspartij werden bekogeld. De politie vuurde vrijdag traangasgranaten af op een verkiezingskonvooi waarvan ook oppositieleider Tsvangirai deel uitmaakte.